Spring naar de content

Kennaugh wint eerste rit in het Critérium du Dauphiné

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: De Redactie

De Britse wielrenner Peter Kennaugh heeft zondag de eerste rit in het Critérium du Dauphiné gewonnen. Met een late aanval verraste de renner van Team Sky de sprinters in de Franse rittenkoers en pakte hij de leiderstrui. Op de elfde plek was Wilco Kelderman de beste Nederlander.

Vier man kleurden de dag met een ontsnapping. De Belgische LottoNL-Jumborenner Maarten Wynants, Fransman Romain Guillemois, Daniel Teklehaimanot uit Eritrea en de Duitser Bjorn Thurau sprongen al vroeg weg en kregen een maximale voorsprong van ruim zeven minuten. De ploegen met sprinters in de gelederen gingen echter al snel in de achtervolging. Teklehaimanot, die de bergtrui pakte, en Thurau hielden het nog het langst vol.

Venijnig klimmetje
De sprintersploegen hadden echter geen antwoord op een aanval van vijf man in de laatste plaatselijke ronde rondom Albertville. Op een venijnig klimmetje zetten zij het peloton op ongeveer twintig seconden en pikten ze Thurau op. Vanuit dit groepje koplopers sprong Kennaugh op twee kilometer voor de finish weg. De Brits kampioen wist op de bochtige wegen door Albertville stand te houden. Pas over de finish durfde hij te juichen. Achter hem versloeg de Italiaan Sasha Modolo de Noor Edvald Boasson-Hagen en Belg Tiesj Benoot in de sprint.

Alle grote namen voor het klassement finishten in het peloton. De enige uitvaller van de dag was de Belg Gert Dockx. Al in de eerste kilometers van de wedstrijd kwam hij ten val. Zijn ploeg Lotto Soudal meldde later dat hij een gebroken sleutelbeen en elleboog heeft.