Spring naar de content

Is uw webcam werkelijk een open ingang naar uw leven?

Onze computer, of beter gezegd laptop, is de afgelopen jaren steeds meer een onmisbaar onderdeel van ons bestaan geworden. Het ding staat meestal aan, of met het scherm open in de standby-modus. En zo’n beetje alle laptops zijn tegenwoordig uitgerust met een klein rond bolletje bovenaan in het midden van het scherm.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Paul Geraedts

We hebben het hier natuurlijk over de webcam. Uitermate handig als er geskyped wordt met familieleden of vrienden in den vreemde, maar ook een potentieel risico. Zo werd begin dit jaar gewaarschuwd voor het hacken van uw webcam. Digitale snoodaards zouden zich via uw laptop toegang kunnen verschaffen en alles kunnen filmen wat u rondom uw laptop zoal uitvoert.

Dit alles kan natuurlijk leiden tot zeer vervelende en potentieel chantabele situaties, en steeds meer mensen volgen dan ook het gegeven advies op en plakken een pleister of een zwart stukje tape over hun camera, waardoor een eventuele hacker aan de andere kant van het internet geblindeerd wordt. Een simpele en doeltreffende oplossing.

Maar is deze angst voor digitale gluurders reëel? Een half jaar na dato blijkt toch dat het fenomeen wel degelijk voorkomt, en dat er naast hackers ook overheidsinstanties (hallo NSA) zich bezighouden met het gluren naar u, de onschuldige internetter.

Nu is het volgens sommigen nogal overdreven om uw cameraatje af te plakken, techsites waarschuwen toch dat het kapen van webcams steeds meer voorkomt. Het is dus geen wet van Meden en Perzen, maar wel een kleine aanpassing die het overwegen waard is.

Onderwerpen