Spring naar de content

Een lachende drol in uw pincode: het nieuwe internetbankieren?

Nu bestaan onze pincodes nog uit cijfers, maar in de nabije toekomst kunnen we de toegang tot onze bankrekening weleens verkrijgen door middel van die leuke smiley’s die beter bekend zijn als emoji’s. Tenminste, als het aan Intelligent Environments ligt. Het Britse internetbedrijf lanceert namelijk een alternatief voor de pincode bij het online bankieren: de code met emoticons.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Jesse Voorn

Het klinkt misschien een beetje kinderachtig, een pincode van emoticons, maar volgens Intelligent Environments is die zogenoemde emoji-code een stuk veiliger dan de gangbare codes van cijfers. Dat is volgens het bedrijf omdat er meer combinaties zijn met hun 44 emoji’s dan met de cijfers van 0 tot 9. Zo’n plaatjescode – die bijvoorbeeld kan bestaan uit een knipoog, een schildpad, een bord spaghetti en een lachende drol – is ook nog eens makkelijker te onthouden, zegt David Webber van Intelligent Environments. Hij wordt in die mening gesteund door een aantal geheugenexperts. Een patent op het idee heeft zijn bedrijf nog niet genomen. “Ik denk ook niet dat dat kan, maar ik denk wel dat wij de eersten zijn die eraan gedacht hebben,” aldus Webber.

Volgens veiligheidsexpert Alan Woodward, die zich heeft gespecialiseerd in internetbeveiliging, werken sommige bedrijven al met beelden en patronen in plaats van met cijfers. “Dit is een interessante en potentieel waardevolle stap vooruit,” zegt hij tegen de BBC. “Een hacker moet op deze manier veel meer mogelijke combinaties onderzoeken. Maar ik weet zeker dat hackers er ook in zullen slagen dit systeem te kraken.” Hij denkt daarom dat er toch nog een extra vorm van beveiliging zou moeten worden ingebouwd.

Geheugenexpert Michael Tipper is nog niet helemaal overtuigd. Hij denkt dat de emoji-code inderdaad wel moeilijker te kraken is, maar zullen mensen ook hier voor de makkelijke weg kiezen. “Wanneer je naar een scherm met emoji’s kijkt en geen zin hebt om een reeks te onthouden, dan zullen mensen toch vaak gewoon de symbolen in de vier hoeken of uit de bovenste rij kiezen en dan blijft de technologie uiteindelijk net zo onveilig als de voorspelbare cijfercombinaties.” Hij pleit er dan ook voor het systeem goed te testen. Verschillende Britse banken zouden in ieder geval al interesse in het systeem hebben getoond. Nu is het wachten tot het overwaait naar deze kant van het kanaal.

Onderwerpen