Spring naar de content

Zien: Jon Stewart houdt vlammend betoog over schietpartij Charleston

Wie weleens naar The Daily Show kijkt, is bekend met het concept. Het programma begint zoals veel van dit soort Amerikaanse actualiteitenshows met een humoristische kijk op het dagelijkse nieuws. Of zoals Jon Stewart het zelf omschrijft: ‘I look at the news, write jokes about it, and it’s ‘cha-ching’ and I am out the door’.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Paul Geraedts

Maar soms valt er niets te lachen, zelfs niet voor Jon Stewart en het lachbandje in de tv-studio. De schietpartij in een zwarte kerk in het Amerikaanse Charleston is te ernstig, dus biedt Stewart zijn excuses aan voor het feit dat hij vandaag geen grappen klaar heeft.

Maar in tegenstelling daarvan levert Stewart een vlammend betoog over de aard van deze hate crime en de immer dooretterende open wond van het racistische verleden van de Verenigde Staten. En hoe krom is het ook dat de VS miljoenen besteden aan het in toom houden van islamterrorisme, terwijl dit soort ernstige voorvallen op eigen bodem met grote regelmaat voorkomen.

Stewart illustreert en legt de vinger op de zere plek. Hij noemt het feit dat er (met name, maar niet uitsluitend) in de zuidelijke staten nog volop gedweept wordt met het racistische verleden, en de ‘Confederate Flag’ nog veelvuldig getoond wordt. Terwijl Amerikanen naar de boze buitenwereld kijken en in de islam hun vijand zien, komt het echte gevaar van binnenuit, zo is de boodschap.

De eigen samenleving is doordrenkt van een sluimerend probleem dat niet onderkend wordt. En dat is absurd. De boodschap van Stewart is daarom simpel: zonder zich politiek te mengen in heikele kwesties als de wapenwetgeving maakt hij zijn punt duidelijk. Noem dit geen ‘terrible tragedy’ of een andere eufemistische term. Dit was een terroristische aanval. Niet meer, niet minder.

Onderwerpen