Spring naar de content

Bizar: bodybuilders grijpen naar moedermelk – en gezond is dat niet

De zomer staat voor de deur, en de sportieve goede voornemens van afgelopen januari zullen grotendeels zijn vergeten. Met andere woorden: de slaapkamerspiegel is voor sommigen een helse confrontatie. Want hoe er ook aan de gewichten getrokken of op de loopband gerend wordt, er blijft altijd ruimte voor verbetering.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Paul Geraedts

Maar terwijl de meeste mensen zich daar bij neerleggen en ondanks die paar extra pondjes toch lekker in hun vel zitten, zijn er altijd enkelen die tot het uiterste gaan om hun lichaam naar eigen ideaalbeeld te sculpturen. Vooral bodybuilders staan erom bekend tot het uiterste te gaan, met bizarre excessen tot gevolg.

Zo komen er de laatste tijd meer berichten naar buiten over de handel in moedermelk. Kolvende moeders bieden al langer hun restjes aan, maar die werden vooralsnog verkocht (of weggegeven) aan vrouwen die zelf geen of weinig melk produceren. Maar nu blijkt de moedermelkmarkt verder te groeien: fitnessfreaks azen ook op het witte goedje, en zijn bereid daar diep voor in de buidel te tasten.

Hoewel het een oude urban myth is (Arnold Schwarzenegger zou het hebben gedronken in zijn hoogtijdagen), lijkt er met name het afgelopen jaar een toename aan berichten die de hernieuwde populariteit van het goedje inluiden. En de logica erachter is –hoe kan het ook anders – kinderlijk eenvoudig. In geen enkele fase in ons leven groeien we zo hard als tijdens onze babytijd. Dan moet er toch iets goeds in die moedermelk zitten, toch?

Ja en nee. Om te beginnen ligt het eiwitgehalte van moedermelk (1 gram per 100 milliliter) significant lager dan dat van koemelk (3,6 gram per 100 milliliter). Een vervanger voor de in de fitnesswereld alomtegenwoordige proteïneshake is het dus niet. Echter is moedermelk rijker aan vetten en suikers, en zouden er – en dat is het belangrijkste argument van bodybuilders – menselijke groeihormonen in zitten. Een soort natuurlijke steroïde dus. Voor deze hypothese is overigens nog geen concreet bewijs gevonden.

Mediahype of niet: de berichten zijn toch een reden om een gezondheidswaarschuwing te publiceren. Want hoewel er natuurlijk nog wel wat andere redenen te bedenken zijn om niet zomaar de kliekjes van een kersverse moeder te drinken (ongemakkelijke taferelen in de lunchkantine op het werk  bijvoorbeeld). Want het drinken van een glas moedermelk is zeker ‘niet goed voor elk’. Sterker nog: er kleven zelfs behoorlijk wat gezondheidsrisico’s aan.

In een editorial in het Engelse Journal of the Royal Society of Medicine wijzen een aantal doktoren op de gevaren van het verhandelen en consumeren van moedermelk. Het grote probleem is dat de melk zonder uitzondering rauw gedronken wordt. Koemelk wordt altijd gepasteuriseerd, waardoor ziektekiemen nauwelijks kans krijgen. Door de rauwe melk kunnen aandoeningen als hiv, syfilis en hepatitis makkelijk overgedragen worden.

Het kan overigens wel een lucratief zakcentje opleveren. Op een Britse website kost 30 milliliter van het spul zo’n twee pond (ongeveer 2,80 euro). Ethisch of niet: mocht deze curieuze gezondheidshype dus ook bij ons voeten in de aarde krijgen, dan kan er met dit witte goud veel geld verdiend worden.

Onderwerpen