Spring naar de content

Immoreel: foto Down-meisje (ongevraagd) gebruikt voor advertentie prenatale test

Het dochtertje van Christie Hoos verscheen vorige week op een metersgrote advertentie in het centrum van Madrid. Niet om reclame te maken voor leuk kinderspeelgoed of de nieuwste collectie zomerkleding, maar om aanstaande ouders te overtuigen een prenatale test uit te laten voeren. Hoos’ dochtertje heeft het syndroom van Down.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Carlijn Teeven

Haar foto is gestolen, schrijft de aangeslagen moeder op haar blog. “Een prachtig plaatje van haar gezicht – een van mijn favoriete foto’s, is geplaatst op een website voor stockfoto’s en gratis verspreid” en: “Dit harteloze bedrijf heeft de foto gebruikt zonder onze toestemming of die van onze fotograaf”. Hoos ontdekte het bestaan van de advertentie toen ze met haar dochter – die momenteel chemotherapie moet ondergaan – in het ziekenhuis was. Een andere moeder had de campagne in het centrum van de Spaanse hoofdstad zien hangen en via via kwam de foto bij Hoos terecht.

“Mijn dochter is het gezicht geworden voor een prenatale test genaamd Tranquility”, vervolgt de Canadese moeder. Hoos, en met haar heel veel anderen, hebben geen goed woord over voor het Zwitserse bedrijf Genoma dat de tests aanbiedt en de advertentie liet maken. Niet zozeer zijn ze boos over het schenden van het copyright, maar erger nog vinden ze het overschrijden van de ‘morele wet’. Met de advertentie zou gesuggereerd worden dat je een kindje met Down beter niet geboren kunt laten worden.

Gemiddeld heeft één op de 750 baby’s het syndroom van Down, maar in Spanje komt slechts één op de 1.100 kinderen met het syndroom ter wereld. Dat zou een direct gevolg zijn van de vruchtwaterpunctie en de abortuswet, die allebei halverwege de jaren tachtig werden ingevoerd.

Frederic Amar, CEO van Genoma, reageerde op de ophef door te zeggen dat de genetische tests levens redden, en dat het bedrijf vruchtwaterpuncties, die schade aan de foetus kunnen veroorzaken, wil voorkomen. De foto is inmiddels weggehaald van zowel het gebouw in Madrid als van de website van het bedrijf. Ook is de pagina ‘down syndrome’ van de website met stockfoto’s waar Christie’s dochtertje opstond, inmiddels uit de lucht gehaald.

Onderwerpen