Spring naar de content

Vijf iconische filmfragmenten die James Horner muzikaal verfraaide

De Amerikaanse filmcomponist James Horner is overleden nadat zijn privévliegtuig neerstortte. In een carrière van 35 jaar werkte hij aan de soundtrack van 115 films, waaronder klassiekers en kaskrakers als Titanic, Braveheart en Avatar. Zijn filmmuziek ontroerde, liet harten sneller kloppen en smelten. HP/De Tijd selecteerde vijf iconische filmfragmenten die James Horner muzikaal kracht bijzette.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Rowie van der Vliet

Titanic
Zijn bekendste werk is misschien wel dat voor de speelfilm Titanic. De onderstaande scène staat nog steeds bekend als een van de meest romantische in de filmgeschiedenis en wordt niet zelden nagespeeld door koppels. De arme sloeber Jack (Leonardo DiCaprio) ontmoet de rijke Rose (Kate Winslet) en heeft een romantisch onderonsje op het dek. Rose heeft zich nog nooit zo vrij gevoeld als zij haar armen wijd strekt. De instrumentale versie van de titelsong is meeslepend en geeft de onschuldigheid van opbloeiende eerste liefde weer. Horner won een Oscar voor de soundtrack en voor de titelsong, My Heart Will Go On.

Braveheart
“They may take our lives, but they’ll never take our freedom,” roept Mel Gibson in de rol van William Wallace. In de film Braveheart speelt hij een Schotse held die verschillende clans weet te verenigen om samen tegen Engeland te vechten. Zijn meeslepende speech wordt ondersteund door de compositie van Horner, waarvoor hij een Oscarnominatie ontving. Rondom de soundtrack ontstond echter ook wat controversie omdat de filmcomponist samples gebruikte van de nummers die hij voor de film Legends of the Fall schreef.

Avatar
In het 3D-spektakel Avatar kruipt Jake Sully (James Worthington) in de huid van het ras Na’vi. Om meer te leren over de cultuur vermomt hij zich als een van hen. Als hij zich mengt in de groep, wordt hij al snel verliefd op Neytiri (Zoe Saldana). In dit fragment weet Jake op het nippertje te ontkomen aan zijn noodlot als prooi – en de denderende muziek van Horner zet de scène vanzelfsprekend kracht bij. Ook voor deze soundtrack kreeg de componist een nominatie van de Academy.

The Mask of Zorro
Wie denkt dat een zwaardgevecht niet erotisch kan zijn, moet de volgende scène uit The Mask of Zorro terugkijken. De jonge Zorro (Antonio Banderas) en Elena (Catherine Zeta Jones) staan lijnrecht tegenover elkaar in een strijd om de juwelen die Zorro van Elena’s vader stal. Even lijkt Elena te winnen, maar uiteindelijk weet Zorro haar met zijn zwaard uit te kleden. Onder het romantische geklepper van de castagnetten van James Horner.

A Beautiful Mind
Ook Horner’s soundtrack voor A Beautiful Mind werd met een Oscar bekroond. De Amerikaan haalt van alles uit de kast om de schizofrenie van de wiskundige James Nash binnen te laten komen. Blaasinstrumenten, strings, drums en percussie piano: aan diversiteit geen gebrek. De soundtrack bevat zelfs kerkklokken in dit fragment. Wiskunde was zelden zo meeslepend als in onderstaande scène waarin James Nash (Russell Crowe) een code ontcijfert.

 

Onderwerpen