Spring naar de content

Overzicht: hoe terreur Frankrijk, Tunesië, Koeweit en Somalië overspoelde

Vrijdag 26 juni 2015 zal de boeken ingaan als een zwarte dag. Vandaag werden in vier landen dodelijke aanslagen gepleegd. Nabij het Franse Lyon werd een man onthoofd, in Tunesië werden tientallen strandgangers neergeschoten, en in zowel Koeweit als Somalië kostte een zelfmoordaanslag tientallen het leven. Dit weten we tot nu toe.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Sebas Bouquet

2015-06-26 09:39:51 epa04819959 Police investigators continue to work at the scene of a suspected Islamist attack, outside the Air Products factory in Saint-Quentin-Fallavier, southern France, 26 June 2015. The attack on a French chemicals factory is 'of a terrorist nature,' said French President Francois Hollande, adding that the 'intention leaves no doubt, it was to cause an explosion.' At least one death and multiple injuries have been reported.  EPA/MAXIME JEGAT

Frankrijk
Bij een aanslag bij het gasbedrijf Air Products in de Franse plaats Saint-Quintin-Fallavier, vlakbij Lyon, is vrijdag iemand onthoofd. Het lichaam werd buiten het bedrijf gevonden met een vlag van Islamitische Staat. Twee mensen raakten gewond toen gasflessen explodeerden.

De dader reed met een auto het terrein op, en liet vervolgens in de fabriek meerdere gasflessen laten ontploffen, waardoor brand ontstond. Het hoofd van de vermoordde man – naar verluidt de baas van de dader – is volgens president François Hollande aan een hek vastgemaakt. Samen met de Arabische teksten die op het hoofd van het slachtoffer zijn gezet, is er volgens hem daarom sprake een terroristische aanslag. Hollande keerde zelf terug naar Frankrijk van de EU-top in Brussel.

At least 27 mostly foreigners killed others wounded in attack on tourist hotelsTunesië
Nabij de Tunesische stad Sousse, op het strand van de badplaats Port el-Kantaoui, hebben twee gewapende mannen vrijdag zeker 37 mensen gedood. 36 personen raakten gewond. De meeste doden zijn buitenlandse toeristen. Volgens reisorganisatie TUI zouden zes Nederlanders in hotel RIU Imperial Marhaba verblijven, waar de aanslag plaatsvond. Zij zijn voor zover bekend niet getroffen.

Een van de daders is gedood, de andere dader is na een klopjacht aangehouden. Nieuwszender Al Arabiya meldt dat het duo via de zee aan land kwam, waarna ze op badgasten begonnen te schieten.

Reisorganisatie Arke heeft een vlucht naar Tunesië geannuleerd. Een toestel van het Belgische Jetairflyen (onderdeel van reisconcern TUI) dat eerder vandaag op weg was naar Tunesië, maakte halverwege al rechtsomkeert. In Tunesië geldt overigens al sinds maart de hoogste staat van paraatheid sinds de aanslag op het Bardo-museum in hoofdstad Tunis.

KUWAIT UNREST BLASTKoeweit
In Koeweit-stad, de hoofdstad van Koeweit, zijn vrijdag minstens 27 doden gevallen bij een aanslag van IS op een sjiitische moskee. Ruim 200 mensen zouden gewond zijn geraakt bij een zelfmoordaanslag in de Imam al-Sadeq-moskee. IS heeft de aanslag inmiddels opgeëist.

SOMALIA ATTACK RAMADANSomalië
Ook in Somalië zijn vrijdag doden gevallen bij een aanslag. Bij een aanslag van de islamitische terreurbeweging al-Shabab op Afrikaanse vredestroepen zouden minstens dertig mensen zijn omgekomen. Een zelfmoordterrorist zou een militair kamp in Lego, dat onderdeel is van de Afrikaanse Union vredesmissie (AMISOM), zijn binnengereden. Vervolgens zouden schutters het kamp van voornamelijk Burundese militairen zijn binnengevallen. AMISOM heeft de aanslag via Twitter bevestigd, maar op het moment van schrijven nog niet bekendgemaakt hoeveel slachtoffers er zijn gevallen.