Spring naar de content

Eindexpo 2015: Iris Sijbom portretteert proefdieren

Honderden studenten studeren deze zomer af aan een van de vele kunstopleidingen die Nederland telt, klaar om aan de slag te gaan als beroepskunstenaar. HP/De Tijd licht de komende maand elke week vier aanstaande alumni uit – vier jonge kunstenaars die vol trots hun eindexamenwerk aan de wereld willen laten zien. Vandaag: Iris Sijbom (Emmen, 1993) studeert met haar project Animethic af als documentair fotografe aan AKV Sint Joost in Breda.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Nick Muller

Over haar afstudeerwerk
“In de herfst van 2014 stonden de kranten vol met het schandaal wat zich had voorgedaan in de Universiteit van Maastricht. Bekend werd dat er op de universiteit labradors werden gebruikt voor het testen van pacemakers en katheters. De universiteit kwam onder een vergrootglas te liggen en er werd een petitie gestart die door ruim 130.000 mensen getekend werd. Waaronder ik. Een aantal dagen later stond in de krant dat er acht labradors waren overgedragen naar een organisatie die zou zorgen voor herplaatsing bij adoptiegezinnen. De proeven werden gestaakt, maar even later weer hervat. Simpelweg omdat er geen alternatief is.”

“Mijn werk gaat over de samenwerking tussen mens en natuur en mens en dier, en tegelijk over de controle van de een over de ander. In Animethic confronteer ik de kijker met het fenomeen proefdieren. Als dierenliefhebber betreed ik het domein waar de mens de complete controle over het dier heeft en portretteer laboratoriumdieren. Deze portretten laten het belang van het individuele dier zien, maar staan ook symbool voor een veel grotere groep. Door de dieren als krachtige individuen te laten zien, wil ik waardering oproepen voor de dieren die zich onbewust inzetten voor de wetenschap. Ook bevraag ik het verschijnsel dierproeven op zich en wil ik de kijker bewust maken van de situatie die zich binnen de muren van het laboratorium afspeelt.”

“In Nederland, maar ook in de rest van de wereld, wordt hard gezocht naar alternatieven voor dierproeven. Door de proefdieren met dit project een gezicht te geven hoop ik de kijker er van bewust te maken dat dit gebeurd en hoop ik door deze bewustwording mijn steentje te kunnen bijdragen aan deze belangrijke zoektocht naar alternatieven.”

Meer werk van Iris Sijbom vindt u hier.

Iris Sijbom
Animethic
AKV Sint Joost, Breda
2015

Animethic_1 Animethic_2 Animethic_4 Animethic_5 Animethic_3