Nu in de AH-bonus: de Delhaize-top
Helemaal rond is het nog niet. Maar de kans is groot dat de bestuurders van Delhaize een aardige bonus krijgen wanneer de overname door Ahold succesvol is afgerond. Frans Muller, de Nederlandse CEO van de Belgische supermarktketen, is naar verluidt een van de gelukkigen.
Volgens de Belgische zakenkrant De Tijd heeft ‘een handjevol topmanagers’ van Delhaize uitzicht op een ‘totale bonus-enveloppe van minstens enkele miljoenen euro’s’. Zowel Muller als financieel directeur Pierre Bouchut zitten bij de begunstigden, claimt het doorgaans goed ingevoerde dagblad. Een persoon heeft volgend de krant recht op een veel hoger bedrag dan de anderen. Wie dat is, blijft onduidelijk.
Delhaize heeft inmiddels bevestigd dat er in het kader van de Ahold-deal sprake is van een ‘afrondings- en integratieconstructie’. Het bedrijf wil niet zeggen hoe groot de bonuspot is en wie ervoor in aanmerking komen.
De premies worden alleen uitbetaald als de deal doorgaat en de aandeelhouders met de regeling akkoord gaan. Dat laatste is geen gelopen race. Overnamebonussen wekken de schijn van belangenverstrengeling en zijn omstreden. Immers, wie als manager mee onderhandelt over een overname, in de wetenschap dat hem persoonlijk aan het eind een aantrekkelijke bonus wacht, loopt de kans dat hij zijn besluiten daardoor laten beïnvloeden – bewust, dan wel onbewust. Dat kan de belangen schaden van de andere stakeholders – aandeelhouders, werknemers, klanten et cetera.
Frans Muller zat aan de onderhandelingstafel. Sterker, de Delhaize-baas was een de initiatiefnemers voor de gesprekken met Ahold. Ook wordt hij verantwoordelijk voor de integratie van de beide bedrijven.
In Nederland zijn overnamebonussen voor bestuurders van beursgenoteerde bedrijven sinds vorig jaar wettelijk verboden. Zij mogen de winst die ze maken op opties en aandelen niet meer in eigen zak steken wanneer hun onderneming wordt verkocht. Dit surplus vloeit naar het bedrijf.
De afroomwet volgde op de riante bedragen die Jan Bennink bij Numico (80 miljoen euro) en Rijkman Groenink bij ABN Amro (26 miljoen euro) toucheerden toen deze bedrijven in handen kwamen van respectievelijk Danone en het bankentrio Fortis, RBS en Banco Santander.
Voor Dick Boer en de andere Ahold-bestuurders zit er geen overnamebonus in het vat, heeft het Nederlandse concern inmiddels laten weten.
Bonussen liggen gevoelig bij Delhaize. Aandeelhouders stemden vorig jaar tegen een vertrekpremie van 7,8 miljoen euro voor ex-directievoorzitter Pierre-Olivier Beckers. Vorig jaar betaalde het Belgische supermarktconcern 1,9 miljoen euro aan managers die aanbleven na het vertrek van Beckers.
Overigens liet niet iedereen verleiden door deze loyaliteitspremies. Toen duidelijk werd dat Muller de vertrekkende Beckers zou opvolgen stapten drie van de zittende managers alsnog op.