Spring naar de content

Waarom president Mugabe president Obama ten huwelijk wilde vragen

“Nu het homohuwelijk in de Verenigde Staten is gelegaliseerd, is het nodig dat ik naar Washington ga om voor Obama op mijn knieën te gaan en om zijn hand te vragen”, zei de Zimbabwaanse president Robert Mugabe maandag op de nationale radio. Michelle Obama hoeft zich weinig zorgen te maken; de nogal opmerkelijke uitspraak is slechts een nieuwe manier van Mugabe om zijn afkeer van homoseksualiteit te benadrukken.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Rowie van der Vliet

Wat de Zimbabwaanse president eigenlijk zei, is dat alleen iemand die zélf homoseksuele gevoelens heeft, zo’n ‘onmenselijke’ wet kan instellen. Met zijn op zijn minst cynische aanzoek probeert hij de bevolking te laten denken dat homoseksualiteit immoreel is, en dat iemand die er voorstander van is zelf ook homoseksueel moet zijn.

Strafbaar
In Amerika kunnen LHBT-koppels in de toekomst in iedere staat legaal in het huwelijksbootje stappen, maar in landen als Zimbabwe is het nog steeds slecht gesteld met de rechten voor homo’s, lesbiennes, biseksuelen en transgenders. Nog in 2011 was homoseksualiteit in 76 landen ter wereld strafbaar; de meeste daarvan liggen op het Afrikaanse continent. Van de 54 Afrikaanse landen zijn er 38 waar homoseksualiteit nog strafbaar is.

Die straffen verschillen nogal per land: van het weigeren van een zorgverzekering, tot executie. In sommige Afrikaanse landen,  zoals Mozambique, lijkt er vooruitgang te worden gemaakt. Daar werd dinsdag een wet geschrapt die homoseksualiteit strafbaar stelde.

 

Merkwaardig is de persoonlijke aanval op Barack Obama van Robert Mugabe, maar ook deze is niet nieuw. Twee jaar geleden vroeg de Zimbabwaanse dictator zich af of de Amerikaanse president was voortgekomen uit een homohuwelijk. Het werd Obama door veel Afrikanen niet in dank afgenomen om de homorechtenactivisten in Afrika te steunen. Toch kent de Amerikaanse president een grote populariteit in Afrika, waaronder in Zimbabwe. Door homofobie als een politiek wapen in te zetten, weet Mugabe de kritiek van Amerika op zijn regime minder bij de burgers te laten doordringen.

De opmerkelijke uitspraken uit het recente interview met Mugabe bleven niet bij zijn ‘huwelijksaanzoek’. Na de homofobe grap, vervolgt de president dat de Amerikaanse regering bestaat uit ‘perverse Satanaanbidders die de Amerikaanse natie beledigen’. Obama heeft (nog) niet gereageerd.