Spring naar de content

Waarom Nairo Quintana de Tour moet winnen

Net als voetballers moeten wielrenners ten aanval trekken — anders is er niets aan. Daarom kan ik gerust namens alle ware sportliefhebbers zeggen dat Nairo Quintana de Tour de France moet winnen. Mogelijk zelfs gaat winnen. En dat zou mooi zijn, want Quintana is de aanvaller tussen de afwachtenden, de avonturier tussen de rekenaars.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Auke Kok

Voor de 25-jarige Colombiaan zal er trouwens weinig anders op zitten: na een tijdje zal hij, als gevolg van tijdritten en kasseienstroken, op achterstand staan in het klassement. Dan zal hij ergens in de bergen moeten toeslaan en ons gek maken. “Toe maar, Nairo!” roepen wij als het ventje van 167 centimeter zijn 59 kilootjes uit het zadel tilt en op het punt staat de vermoeide kolossen om hem heen voor joker te zetten. Alles zwoegt en zweet en nu moet ie wegwezen. Toe maar! Net als twee jaar geleden op de Col du Semnoz, dat vergeet je toch niet meer?

Nairo Quintana tijdens het inrijden vlak voor de start van de  Tour de France in Utrecht.
Nairo Quintana tijdens het inrijden vlak voor de start van de Tour de France in Utrecht.

Al die uren kijken naar, ja, naar bijna niets eigenlijk, maakt Quintana goed met zijn versnelling naar de top. Rapper, kleiner, leuker. En aanvallender dan de rouleurs die proberen de Tour te benaderen als een wiskundesom. Als een som die hun knieën in de fik zet, al hun weerstanden tart, maar toch.

Toe maar!
Natuurlijk helpt zijn verleden mee. Bekend is dat Quintana in de Alpen en de Pyreneeën altijd weer in gedachten met de mountainbike na school vijftien kilometer bergopwaarts gaat. Dat hij vroeger op weg naar huis droomde van bergritten winnen en dat hij ze nu, tien jaar later, nog wint ook. Een arme sloeber uit de Andes die rijdt voor zijn moeder. En voor zijn vader, die na een auto-ongeluk geen geld meer had voor de schoolbus. Nairo moest fietsen, elke dag weer — en fantaseren dat hij de snelste was, net zo lang tot hij 2800 meter boven de zeespiegel thuis was. Die kennis doet zelfs de grootste Tourhater “toe maar!” roepen als Nairo Quintana uit La Concepción aan het loeren slaat. Loerend, wachtend op een moment van verslapte concentratie bij zijn mede-ontsnappers. Versnelling op de berg, wegwezen!

HP quintana2

De bolletjestrui ligt al voor hem klaar maar het is niet genoeg. Truien, die de Colombiaanse berggeit trouwens in 2013 al veroverde. Vorig jaar wilde hij per se de Ronde van Italië winnen en sloeg toe in Tirol. Nu wil Nairo Quintana de Tour winnen. Een ronde met weinig slaapverwekkende tijdritten en veel opwindende bergritten. Van mij mag ie. Nee moet ie.

Ieder weekend schrijft Auke Kok voor HP/De Tijd een column over sport.