Spring naar de content

Bijzonder: Australische zakenman betaalt pensioen van huilende Griekse man

De schrijnende beelden kennen we inmiddels: lange rijen van soms stokoude Grieken die massaal in de rij staan voor de bank, in de hoop nog een paar tientjes te kunnen opnemen. Vaak tevergeefs. Een foto van de 77-jarige Giorgos Chatzifotiadis die huilend tegen de pui van een bak zit, is misschien wel de meest tot de verbeelding sprekende. Het lukte hem niet om zijn pensioen van 120 euro op te nemen. De foto ging de wereld over. Ook de Australische zakenman James Koufos zag de foto, en hij nam een bijzonder besluit.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Jesse Voorn

Hij heeft een groot bedrijf in Australië, maar James Koufos heeft Grieks bloed door zijn aderen stromen – zijn moeder komt namelijk uit Griekenland. Koufos kon dan ook vrij snel sympathiseren met Chatzifotiadis , die in tranen was omdat het bankpersoneel hem al meerdere keren had moeten afwijzen. De band met de onbekende Griek werd al helemaal sterk toen Koufos ontdekte dat Giorgos Chatzifotiadis een oude vriend en ex-klasgenoot is van zijn overleden vader. De zakenman plaatste direct een oproep op Facebook.

I urge all my Facebook friends to please help us track this man even the journalists who wrote this or anyone out there…

Posted by James Koufos on zondag 5 juli 2015

Het duurde niet lang voordat Koufos de man op het spoor kwam. Vervolgens reisde hij zelf naar Athene, om de man een bezoek te brengen. “Deze man is een oude schoolvriend van mijn overleden vader! Gap Finance en ik zullen het pensioen van deze man betalen voor twaalf maanden en langer! Zo lang als nodig!”, staat er te lezen. “170 euro per week? Wij geven hem 250 euro!,” vertelt hij aan het Australische news.com.au.

Zolang als het nodig is wil de zakenman het pensioen van de vroegere vriend van zijn vader blijven betalen. Hij is blij dat hij wat kan doen. “Ik heb een comfortabel leven hier in Sydney. Als je dan iemand ziet die zijn hele leven hard gewerkt heeft, maar geen pensioen krijgt om zijn vrouw en familie te kunnen voeden, dan is dat niet eerlijk,” aldus Koufos. Hij wil een deel van de erfenis van zijn vader gebruiken om Chatzifotiadis te helpen, omdat hij het zo gewild zou hebben. Maar nadat Koufos het bericht op Facebook zette, ontving hij ook zo’n 5.000 euro van andere mensen die ook wilden helpen.