Spring naar de content

Tour de France verliest gele truidrager

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: De Redactie

Geletruidrager Tony Martin heeft de Tour de France moeten verlaten. De Duitser van Etixx-QuickStep kwam in de zesde etappe tijdens het klimmetje vlak voor de meet ten val en brak zijn sleutelbeen.

De Nederlandse klassementsrenner Robert Gesink van Team LottoNL-Jumbo kon de crash maar net ontwijken.

Martins teamgenoot Zdenek Stybar schreef de etappe op zijn naam. De Tsjech kwam na de hectische slotfase als eerste over de finish in Le Havre na een rit over 191,5 kilometer. Peter Sagan greep weer eens nipt naast de zege en werd tweede.

ANP-33394485

Afrikaan in bolletjestrui
De Eritrese wielrenner Daniel Teklehaimanot zorgde donderdag voor een primeur. Hij is de eerste Afrikaan die in ieder geval één dag de bolletjestrui mag dragen. De renner van MTN-Qhubeka kwam tijdens de zesde etappe van Abbeville naar Le Havre als eerste boven op de drie colletjes van de vierde categorie en verdiende daarmee drie punten.

teklehaimanot-eerste-afrikaan-in-bergtrui

Hij passeerde in het bergklassement de Spanjaard Joaquim Rodriguez van Katoesja, die de trui had veroverd door zijn zege in de derde etappe op de Muur van Hoei.

Droom
Teklehaimanot liet voor de Tour al weten dat hij droomde van de bollentrui. “Toen ik jong was en naar de Tour de France keek, raakte ik al meer opgewonden door de strijd om de bollentrui dan de gele trui. Het zou fantastisch zijn als het mij zou lukken. Een dag in de bergtrui is al genoeg voor mij.”

De Eritreeër ging al na vijf kilometer mee in een lange ontsnapping met de Fransman Perrig Quémeneur (Europcar) en de Belg Kenneth Vanbilsen (Cofidis). Het trio reed 20 kilometer voor de finish aan de leiding.