Spring naar de content

Bijzonder: vrijdag geen gele trui in Tour de France

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door De Redactie

In het Tourpeloton ontbreekt vrijdag de gele trui. De Belgische juryvoorzitter Guy Dobbelaere heeft dat uitgelegd aan de Belgische krant Het Laatste Nieuws.

Tony Martin kwam donderdag in het geel over de finish en behield de leiding in het algemeen klassement, maar hij gaat vrijdag niet van start vanwege een sleutelbeenbreuk door een val in de laatste kilometer van de zesde etappe. Door de opgave neemt Chris Froome de leiding in de strijd om het geel over, maar hij draagt het tricot vrijdag niet.

,,Tony Martin was donderdagavond na afloop van de zesde etappe leider in de Tour. Als de leider er daags nadien niet is, dan is er ook geen leiderstrui. Ik heb de beslissing meegedeeld aan koersdirecteur Thierry Gouvenou. Die is het er ook mee eens”, legde juryvoorzitter Dobbelaere uit.

Operatie Martin
Martin is in de nacht van donderdag op vrijdag succesvol geopereerd aan de sleutelbeenbreuk die hij donderdag opliep door een val in de slotfase van de zesde etappe van de Ronde van Frankrijk. Zijn gebroken linkersleutelbeen is met een titanium plaatje vastgezet.

De operatie in een ziekenhuis in Hamburg heeft ongeveer twee uur geduurd en is goed verlopen, vertelde teamarts Helge Riepenhof van wielerploeg Etixx-QuickStep vrijdag. Als het herstel voorspoedig verloopt ligt Martin niet al te lang ter observatie in het ziekenhuis en kan hij over ongeveer zes weken weer deelnemen aan wedstrijden, verwacht de teamarts.

Michael Rasmussen (in het geel) wordt omringd door zijn Rabobank-ploeggenoten. Links Michael Boogerd.
Michael Rasmussen (in het geel) wordt omringd door zijn Rabobank-ploeggenoten. Links Michael Boogerd.

Rasmussen
De laatste keer dat een etappe zonder gele trui werd gereden was in 2007. Toen was de Deense klassementsleider Michael Rasmussen door de Rabobank-ploeg uit de koers gegooid, nadat was gebleken dat hij had gelogen over zijn verblijfplaats tijdens een trainingsstage.

Buitenkansje voor sprinters
Zonder de leider in het algemeen klassement trekt de Tour de France vrijdag verder, van Livarot naar Fougères. De zevende etappe over 190,5 kilometer is een buitenkansje voor de sprinters. Alleen in het begin van de etappe ligt een klein bergje van de vierde categorie. De etappe start om 12.40 uur. De finish wordt verwacht tussen 17.09 en 17.35 uur.

Ronde van Frankrijk: profiel 7e etappe vrijdag 10 juli, Livarot-Fougeres. ANP INFOGRAPHICS

Ronde van Frankrijk: profiel 7e etappe vrijdag 10 juli, Livarot-Fougeres.