Spring naar de content

Met een transferverslaving komt u de zomer wel door

John Heitinga zal geweldig gaan presteren bij Ajax; dat kan haast niet missen. En ook over Dirk Kuijt hoeft niet te worden getwijfeld. Good old Dirkie gaat Feyenoord het komende jaar aan de hand nemen en alles en iedereen met zijn ijver inspireren. De oude rotten Heitinga (31) en Kuijt (34) hebben tot de start van het nieuwe seizoen alles mee: leuke foto’s, leuke filmpjes, leuke, in optimisme gedrenkte uitspraken. En geen prestaties die op het tegendeel wijzen. Nog niet, tenminste. Dat maakt de zomer tot een hoogtij voor dromers.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Auke Kok

De voetbaldromers hebben geen Copa América nodig om de tijd tot 7 augustus uit te zingen. Ook het WK voor vrouwen hebben ze hooguit met een schuin oog bekeken. Veel lekkerder is het te fantaseren over die ene onbekende maar geweldige voetballer die aan zijn club wordt ‘gelinkt’. Dikke kans dat die link de volgende dag alweer op niets blijkt te berusten. Maakt niet uit, het fantaseren in korte broek onder de parasol was fijn. Websites genoeg met voetbalnieuwtjes die veelal klepkolder blijken te zijn, geruchten, maar de klepkolder gaf verdoving en afleiding en zo ging de dag voorbij.

Dirk Kuijt sluit voor het eerst dit seizoen aan bij de selectie van Feyenoord tijdens een training op trainingscomplex Varkenoord.
Dirk Kuijt sluit voor het eerst dit seizoen aan bij de selectie van Feyenoord tijdens een training op trainingscomplex Varkenoord.

Aanhoudende ruis
Anno 2015 kan de voetballiefhebber nooit meer zonder. Het moet er zijn, 24/7, de aanhoudende ruis van nieuwe namen en mogelijkheden. ‘Lestienne en PSV perfecte match’; heerlijk toch? Volgens de harde feiten is Maxime Lestienne een Belg die bij Genua zo weinig indruk maakte dat hij werd verhuurd aan — hoogst indrukwekkend! — een club in Qatar. Maar de zaakwaarnemer noemt de vleugelaanvaller Lestienne een perfecte match voor PSV en dat is voldoende om heel Eindhoven en omstreden uit het hier en nu te halen, al is het maar voor een middag. De PSV-fan leunt achterover en ziet de ‘snelle, explosieve buitenspeler’ Lestienne sneller en explosiever dan de naar Manchester vertrokken Memphis Depay langs zijn mandekkers gaan. Dit in afwachting van de volgende topper die naar diverse andere clubs kon maar die echt ontzettend graag naar PSV wil omdat daar volgens zijn zaakwaarnemers het beste voetbal van Europa wordt gespeeld. En de PSV-fan doezelt heerlijk weg in zijn strandstoel.

Maxim Lestienne (midden) viert zijn doelpunt met teamgenoten .
Maxim Lestienne (midden) viert zijn doelpunt met teamgenoten .

Hoeveel roest er inmiddels zit in de heupen van Heitinga (al jaren geen basisplaats meer bij zijn clubs), en in hoeverre Kuijt werkelijk in staat is anderen op sleeptouw te nemen, zullen we over een maand pas kunnen zien. Tot die tijd maken de teruggekeerde routiniers de zomer zoet, samen met al die andere vluchtige, vaak tijdelijke, of gewoon valse verwachtingen.

Nu ja, waarom ook niet, het is gezonder dan alcohol of XTC.

Ieder weekend schrijft Auke Kok voor HP/De Tijd een column over sport.