Spring naar de content

Eén euro voor SNS Reaal is best veel

Op 16 februari jongstleden kwam het nieuws dat het Chinese financiële conglomeraat Anbang als enige serieuze bieder bereid was om 150 miljoen voor verzekeraar SNS Reaal met onderdekking te betalen.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Dr. Doom

De verontwaardiging was groot, de waarde was vooraf veel hoger ingeschat, maar er bleek door onderlinge consolidaties van bank- en verzekeraar SNS Reaal nog ergens 700 miljoen over het hoofd te zijn gezien.

Kan gebeuren. 700 miljoen is inmiddels ook gewoon klein bier. Sinds we ons dagelijks met Griekenland bezighouden komt bovendien niemand er nog voor uit z’n stoel.

Destijds schreef ik dat die 150 miljoen waarschijnlijk veel te optimistisch zou blijken te zijn, zoals gewoonlijk school the devil in the details.

Vrijdag werd bekend dat Reaal uiteindelijk voor één hele euro naar de Chinezen gaat.

Ik voorspelde al dat de rente almaar verder daalde, en dat je het gerust aan die Chinezen kon overlaten om daarvan gebruik te maken om ten minste een flink deel van de marges te gebruiken. Of misbruiken. Voor een verzekeraar is een dalende rente een ramp: hij moet rekening houden met almaar lagere rendementen tegenover meer en meer verplichtingen. Vandaar die ‘onderdekking’, Anbang moet nog ruim een miljard bijstorten om aan de Nederlandse solvabiliteitseisen te voldoen.

Het ministerie van Financiën komt ook nog met een onduidelijk excuus over een belastingclaim waarvoor de Chinezen ook nog opdraaien, dat alles om die ene luizige euro nog wat te laten lijken. Maar een nieuwe eigenaar regelt natuurlijk altijd wie er voor welke claims opdraait. Afgezet tegen het nieuws van februari kan dit geen nieuw element zijn geweest.

Zoals we alles slikken van Jeroen Dijsselbloem – daar is-ie weer – doen we het hier ook weer. Jeroen-zelf trekt intussen een veel te grote broek aan in Brussel alwaar hij de Grieken de nieren zal proeven. Want het is daar een zootje…