Spring naar de content

Live Aid heeft mij niet geholpen, aldus het gezicht van Live Aid

Miljoenen mensen over de hele wereld zagen haar als het gezicht van Live Aid in 1985: Birhan Woldu. Ze werd gefilmd in haar thuisland Ethiopië, waar destijds zware hongersnood heerste. Ze was slechts drie jaar, uitgehongerd en leek op sterven na dood. Bob Geldof organiseerde benefietconcert Live Aid, en Woldu werd al snel het gezicht van de inzamelactie. Maar nu, dertig jaar later, lijkt Live Aid haar maar weinig goeds te hebben gebracht.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Jesse Voorn

De wereld was geschokt toen de Canadese zender CBC in 1984 een documentaire uitzond over de hongersnood in Ethiopië. Honderdduizenden Ethiopiërs lieten het leven, en omdat de westerse politiek niet te hulp schoot, organiseerde Britse muzikant Bob Geldof op 13 juli 1985 een concert dat geschiedenisboeken in zou gaan.

Birhan Woldu werd ongevraagd het symbool van Live Aid. Ze werd gefilmd nadat haar vader wanhopig om hulp kwam vragen. Een verpleegster zei toen al dat het te laat was voor het meisje, wier moeder en zusje al waren overleden. Er werd uiteindelijk 66 miljoen euro opgehaald.

Het mag een klein wonder heten dat Birhan Woldu de hongersnood overleefde. Maar nu, dertig jaar na het legendarische Live Aid, vertelt de nu 34-jarige dat ze er geen baat bij gehad heeft. “Live Aid heeft eigenlijk weinig goeds voortgebracht voor mij,” vertelt ze aan de Britse krant The Guardian. “Ik zal altijd het meisje blijven dat gered werd van de hongersnood. De campagne heeft mij geen werk opgeleverd, ik kan mijn familie niet onderhouden en mijn bekendheid dwingt me om zo veel mogelijk onder de radar te leven.”

live8961

In 2005 hield Bob Geldof een nieuw liefdadigheidsconcert in Londen, Live 8, waar Birhan Woldu het podium op kwam. Ze verwierf toen grote bekendheid. “Twintig jaar geleden had ze nog maar tien minuten te leven, maar nu is ze hier, dankzij ons. Laat je niet wijsmaken dat acties als deze niet werken. Kijk naar deze mooie vrouw,” zegt Geldof in 2005 tegen het publiek.

De tol van roem is hoog, heeft Woldu ondervonden. En ook vindt ze dat de mensen achter het evenement meer hadden kunnen doen. “Net zoals alle hulporganisaties ben ik ervan overtuigd dat Live Aid meer had kunnen doen op het vlak van infrastructuur. Het land heeft scholen en ziekenhuizen nodig. Alleen zo kan Ethiopië een beter leven bieden aan onze kinderen.”

Ze voegt daaraan toe: “Hulpverlening in de vorm van voedsel en financiële middelen was niet de manier om duurzame verandering teweeg te brengen. Voedselhulp maakt de mensen enkel nog maar afhankelijker. Als mensen onderwijs en banen krijgen, dan pas kunnen zij hun leven veranderen.”

Onderwerpen