Spring naar de content

Cannabis roken zonder stoned te worden: het kán

Stoned, high of gewoon lekker mellow. Het hoofdeffect van het consumeren van de cannabisplant wordt op allerlei manieren omschreven. Maar uiteindelijk komt het neer op een kleine, tijdelijke verandering in het bewustzijn, hetgeen de stof de status van genotmiddel geeft. Andere veelgehoorde effecten zijn een verhoogde eetlust en een slechter kortetermijngeheugen.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Paul Geraedts

En terwijl het stoned worden voor hele volksstammen dé reden is om zo nu en dan de vlam in de joint te zetten, is er ook nog een andere groep cannabisgebruikers die het liefst niet de hele dag op de bank zakken Doritos naar binnen zit te werken, al schaterlachend om Spongebob en zijn vrienden. Het middel werkt namelijk ook goed bij chronische pijn (zoals reuma of bepaalde vormen van kanker), maar tot nu toe moet stoned worden daarbij op de koop toegenomen worden.

Daar komt nog eens bij dat het middel in zo’n beetje alle landen als een illegale drug gezien wordt (ook in Nederland, hoewel het hier gedoogd wordt), waardoor medisch gebruik al gauw misbruikt kan worden.

THC-werking splitsen
Hoe fijn zou het dan zijn als er een versie van de cannabis sativa-plant op de markt zou komen die wél pijn verlicht, maar de gebruiker niet stoned maakt. Wel de lusten, niet de lasten, so to speak. En in het Verenigd Koninkrijk zitten ze dichtbij deze aanpassing. Dr. Peter J. McCormick van de University of East Anglia in Norwich deed onderzoek naar de werking van THC (de werkzame stof in cannabis) op de hersenen van muizen. Volgens McCormick is het wel degelijk mogelijk om de THC-werking te splitsen.

De stof werkt namelijk op onze receptoren, die door de wetenschapper docking stations genoemd worden. Maar niet al deze receptoren werken op dezelfde manier. Een aantal daarvan werkt nauw samen met serotonine-receptoren. Serotonine is een stof die onder andere van invloed is op onze stemming. Een gelukzalig gevoel, goede eetlust, seksuele activiteit en gezonde slaap worden allen beïnvloed door deze neurotransmitter.

McCormick en zijn team vonden uit dat waar deze samenwerking niet plaats kon vinden doordat er muizen gebruikt werden zonder serotonine-receptoren, de ongewenste effecten wegbleven. Het is dus bewezen dat cannabis op deze, louter medicinale manier gebruikt kán worden.

Maar nu nog een manier vinden om de plant zodanig aan te passen, dat de goede verbindingen blijven.

 

 

Onderwerpen