Spring naar de content

Hoe Dafne Schippers eenvoudig Nederlands Kampioen werd

Dafne Schippers kende vrijdagavond bij de NK atletiek eigenlijk geen tegenstand op de 100 meter. Goed was ze al op de sprint, maar sinds ze de meerkamp heeft laten varen is ze voortreffelijk. Met 11,02 snelde ze in het Olympisch Stadion in Amsterdam naar haar vierde nationale titel. “Dit is vooral ontzettend leuk”, reageerde het spurtkanon na afloop. “Het is geweldig om voor eigen publiek nog zoiets te kunnen doen.”

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door De Redactie

Toch is er veel veranderd in het leven van Schippers. Ze vliegt tegenwoordig van Diamond Leaguewedstrijd naar Diamond Leaguewedstrijd en over ruim drie weken wil ze echt schitteren op de WK in Peking. “Ik zie dit als een soort uitzwaaiwedstrijd. Het is altijd iets moeilijker om je voor een NK op te laden als je de Diamond League bent gewend. Maar dat geeft niet, uiteindelijk wil ik gewoon winnen.”

Wereldtop
Winnen deed ze vorig weekend ook in Londen, bij zo’n prestigieuze race uit de Diamond League. “Winnen in Londen was echt geweldig. Daar loop je tussen de echte wereldtop. Tussen olympische en wereldkampioen. Dat is wel een ander verhaal dan in Nederland lopen ja.”


De winst in Londen betekent ook dat Schippers internationaal nu op de kaart staat. “Stiekem kijken ze nu wel een beetje naar je. Als je een paar keer komt kijken, een keer wint en ze zien de tijden die je loopt, dan houden ze wel rekening met je.”

Sterker
Schippers maakte begin juni bekend zich tot en met de Spelen van Rio de Janeiro volledig op de sprint toe te leggen. Ze zette de meerkamp, haar oude liefde, even in de koelkast. Het leverde haar veel progressie op. Ze is sterker geworden en heeft meer tijd om op haar start te trainen. Het punt van Schippers waar het nog wel eens aan wil mankeren.

schippers-klasse-apart-op-100-meter-bij-nk
Schippers in actie op de 100 meter

Waar de switch naar de sprint en haar recente vorm in moet resulteren op de WK durft ze niet te zeggen. “Ik ga het race voor race bekijken en focus me op het halen van de finale. Daarin kan alles gebeuren. In Londen had ik ook niet verwacht dat ik zomaar even zou winnen. Je kan een heel rottige vierde plek halen, maar wel 10,9 lopen.”

Opgelucht
De winnende tijd in Londen was 10,92, een nieuw Nederlands record. Eerder dit seizoen had ze dat al aangescherpt tot 10,94. Het is tekenend voor de lijn van Schippers, ze wordt iedere race beter. Ze is dan ook opgelucht en blij dat ze de knoop heeft doorgehakt en voor de sprint heeft gekozen. “Zeker, dat is heel fijn. Je moet maar afwachten hoe zo’n beslissing uitpakt. Maar ik vind het erg leuk.”