Spring naar de content

Politieke eindsprint? Obama keurt ‘snelste supercomputer’ goed

De Amerikaanse president Barack Obama werkt in de herfst van zijn presidentschap hard aan zijn nalatenschap. En toegegeven: de laatste jaren van Obama zijn indrukwekkend te noemen. Zo zocht de president toenadering met twee aartsvijanden (Cuba en Iran), werd het homohuwelijk door het Hooggerechtshof goedgekeurd en gaan de Verenigde Staten eindelijk beter voor het milieu zorgen.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Paul Geraedts

Maar het huzarenstukje van Obama lijkt gewoon door te gaan totdat hij in 2016 het veld zal gaan ruimen. Een kleiner, maar zeker niet minder fascinerend plan kreeg ook de goedkeurende presidentiële krabbel. De Verenigde Staten gaan de snelste supercomputer ter wereld bouwen. Het gevaarte moet in 2025 volledig functioneel zijn.

Want de krachtigste supercomputer ter wereld is momenteel in handen van de Chinezen. Maar met de huidige blauwprint voor de megacomputer overtreffen ze China ruimschoots. Om precies te zijn: deze computer wordt maar liefst twintig keer sterker dan zijn ‘zwakkere’ Chinese neefje.

Wat dat precies inhoudt is voor gewone stervelingen zoals u en ik moeilijk in te schatten. Voor de cijferfetisjisten onder u: Obama’s supercomputer kan maar liefst een triljoen berekeningen per seconde maken. Dat is dus een miljard maal een miljard. Razendsnel dus.

Maar wat kun je er mee? Door de enorme rekencapaciteit kan de computer voor enorm veel verschillende doeleinden ingezet worden. Gedacht kan bijvoorbeeld worden aan het ontwikkelen van heel specifieke medicijnen. Maar ook weerdata kan geanalyseerd worden voor meer accurate voorspellingen. En tot slot kan de machine uiteraard ook ingezet worden omwille van de Nationale veiligheid of voor het ontwerpen van nieuwe ruimtevoertuigen, waardoor de ouderwetse windtunnel meteen overbodig wordt.