Spring naar de content

Beursborrel met broodje gyros: de Griekse tragedie vervolgd

Het was een interessante week op de beurzen. Van komkommertijd geen sprake. In Nederland smolt de beurswaarde van Imtech als een ijsje in de zomerzon. In China tracht de overheid met alle macht de controle te houden op de op hol geslagen aandelenmarkten, door het zogenoemde short selling aan banden te leggen. En last but not least werd de Griekse tragedie vervolgd, nadat het doek voor een maand was gevallen.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: De Redactie

De Griekse ‘vakantiebeurs’ ging na een pauze van vijf weken weer online, zij het met de nodige handelsbeperkingen. De aandelenmarkt in Griekenland kende daarmee één van de langste onderbrekingen sinds de Tweede Wereldoorlog. Tijdens de invasie van de Duitsers bleef de beurs in Athene drie maanden dicht, van oktober 1940 tot januari 1941.

De Griekse financiële sector werd eind juni op slot gegooid om te voorkomen dat de banken werden leeggepind en het land zou omvallen door de uitstroom van kapitaal. Geschat wordt dat er sinds november vorig jaar zo’n 40 miljard euro is onttrokken aan het Griekse bankenssysteem.

Na heropening dook de Athens Stock Exchange meteen omlaag en sloot uiteindelijk ruim 16 procent in de min. De koersval die de Griekse beurs liet zien tijdens de crash op Black Monday in 1987 werd daarmee overtroffen. Ook op dinsdag en woensdag gleden de koersen verder weg. Pas op donderdag werd min of meer een bodem bereikt. Vooral de Griekse banken kregen rake klappen. Die zakten op de eerste twee handelsdagen met de dagelijkse dalingslimiet van 30 procent.

Is het Griekse drama nu eindelijk voorbij? Ik vrees van niet. Het land kampt met een schuldenberg van hier tot de Akropolis en zit in een hardnekkige recessie. Ook is de schade die de kapitaalrestricties hebben aangericht aan de Griekse economie veel groter dan gedacht. Deze week werd duidelijk dat de sluiting van de banken in juli een verwoestend effect heeft gehad op de Griekse fabrieken. De nieuwe orders kelderden en veel bedrijven schaalden de productie terug omdat buitenlandse toeleveranciers niet betaald konden worden. Ook hebben veel bedrijven het land verlaten, en overwegen veel ondernemers hetzelfde te doen.

Met het akkoord over een derde steunpakket aan de Grieken is een vertrek van het land uit de euro voorlopig van de baan. De deal is echter nog niet volledig in kannen en kruiken. Voor 20 augustus hoopt men een definitief akkoord te bereiken. De vraag blijft echter of de Grieken zich ditmaal zullen houden aan de voorwaarden die de eurolanden hebben geëist. Na het spelletje blufpoker van de Griekse premier Alexis Tsipras is het vertrouwen in de Grieken compleet zoek. Tsipras zegt zelf niet te geloven in het akkoord dat hij heeft ondertekend en ook binnen zijn partij stuiten de hervormings- en besparingseisen op veel verzet.

Het goede nieuws is dat de beleggers klaar lijken te zijn met het Griekse verhaal. De andere Europese aandelenbeurzen, en ook de obligatiemarkten, bleven stoïcijns onder de koersdalingen in Athene. Het gevreesde besmettingsgevaar lijkt te zijn ingedampt. De tijden zijn veranderd. Griekenland is in quarantaine geplaatst. De Griekse exposure van Europese banken en bedrijven is teruggebracht en de schulden van het land zijn in handen van openbare instellingen en overheidsinstanties. Ook hebben landen als Ierland, Portugal en Spanje niet stilgezeten. Daar krabbelen de economieën weer op na jaren van lastige herstructureringen. Hervormen of vertrekken, blijft het credo.