Spring naar de content

Waterpoloster Maud Megens: klaar om in de voetsporen van haar moeder te treden

Pas negentien jaar en nu al één van de pijlers onder het succes van de waterpolodames. Mede dankzij het goede aanvalsspel en de doelpunten van Maud Megens speelt het Nederlands team vrijdagavond de finale van het wereldkampioenschap tegen de Verenigde Staten. En de Goudse wil maar één ding: net als haar moeder Patricia Libregts in 1991 goud halen op het WK.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Rick Stet

Vanuit haar hotel in Russische Kazan doet Megens een dag na de halve finale tegen Italië, waarin ze met vier goals één van de opvallendste speelsters was, haar verhaal. De afgelopen 24 uur stonden vooral in het teken van verwerken van het zinderende duel met de Italianen, vertelt ze: “Het was vooral uitzwemmen en losgooien vandaag. Je hebt toch de wedstrijd nog in je hoofd. Net hebben we de bespreking richting de finale gehad en ligt de focus daarop.”

Er keken woensdag bijna 400.000 mensen naar de wedstrijd tegen Italië. De kans is groot dat het er tijdens de finale nog meer zijn.
“Ja, geweldig toch? Het is mooi dat mensen nu kunnen zien waar wij elke dag voor leven. Normaal gesproken krijgen alleen de grote sporten aandacht op tv en waterpolo is daar niet één van. Ik vind het mooi dat al die mensen nu genieten van onze prestaties.”

En ineens staan jullie in de spotlights.
“Op de fotoshoot die ik na de training van vandaag met Laura (Aarts, de jonge keepster die eveneens uitblinkt – red.) had na, voelt dat niet zo. Het is leuk om positieve berichten te horen van vrienden en familie. Het is alleen niet zo dat ik zelf op zoek ga naar de verhalen of zo. Dat leidt alleen maar af van het doel: goud winnen.”

Om goud te winnen, moeten jullie in de finale de Verenigde Staten verslaan. Hoe ziet de dag voor zo’n wedstrijd eruit?
“We bereiden ons rustig voor. Dat ziet er eigenlijk voor iedereen anders uit. Er is een facultatieve training, waar sommigen aan meedoen. Ik zelf niet. Ik probeer zo veel mogelijk mijn rust te pakken. Een trip naar het zwembad onderbreekt dat te veel. Het is wel een lange dag, omdat we later spelen dan wij gewend zijn. Misschien ga ik een filmpje kijken of een spelletje doen. Met een heel team bij elkaar vermaak je je altijd wel.”

maudmegens_bodyhp

Heeft de finale een persoonlijke lading, gezien de zege van een zeker familielid in ’91?
Lachend: “Er is natuurlijk wel wat rivaliteit tussen mij en mijn moeder. Nu móét ik ook die gouden medaille winnen om gelijk te komen. Nee hoor, mijn moeder is hartstikke trots op mij en hoopt dat wij de finale winnen. Het zou natuurlijk super gaaf zijn als ik straks mijn medaille naast die van haar kan hangen.”

De WK-titel in 1991 was tot nu toe de enige voor de Nederlandse waterpolodames. Daarna was er nog wel de Olympische titel in 2008. Iconisch beeld was het te water gaan van bondscoach Robin van Galen en zijn toenmalige assistent Arno Havenga. Die laatste is nu de eindverantwoordelijke, ligt hij morgen weer in het zwembad?
“Dat is het doel. Als hij in het water ligt, zijn wij wereldkampioen. In het waterpolo is het een traditie dat iedereen na het behalen van een kampioenschap het bad in springt. In het water is het succes behaald, dus daar moet het ook gevierd worden.”

Over de Olympische Spelen gesproken: een WK-titel verzekert jullie nog niet van een plekje tijdens de Spelen in Rio de Janeiro, volgend jaar.
“Nee, in onze sport is dat helaas niet zo. In januari spelen we het EK in Belgrado, als we dat winnen, zijn we geplaats. Anders is er nog een mogelijkheid tijdens het Olympisch kwalificatietoernooi in maart.”

En daar gaat alles voor aan de kant?
“Ja. Het hele team is gestopt met trainen in clubverband, zodat we ons met deze selectie volledig kunnen richten op ons hoofddoel. Ik wijd mijn leven de komende tijd ook alleen nog maar aan waterpolo. De afgelopen jaren trainde ik al 25 uur in de week en heb ik dankzij het speciale programma van een LOOT-school mijn havo-diploma kunnen halen. Daar ben ik blij mee en er volgt nog wel een opleiding, maar voor nu vind ik de sport het allerbelangrijkste.”

De finale van het wereldkampioenschap waterpolo tussen Nederland en de Verenigde Staten is vanaf 21.00 uur live te volgen op NPO 3.