Spring naar de content

Dobbelen met Imtech: van € 219,32 naar €0,53. En SNS geeft slecht advies

Het duurde even voordat het aandeel Imtech uit de startblokken kon. In de openingsveiling op de beurs, vanochtend, overtrof de ‘laat’ (dat is het aantal aandelen dat beleggers willen verkopen) de ‘bied’ (het aantal aandelen dat beleggers willen kopen) zeer ruim, een factor zes.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Dr. Doom

Intussen gaven de analisten van SNS een nieuwe advieskoers af: één cent. U leest het goed.

Toen de eerste koers na ruim een kwartier op het bord stond was die zo’n 53 cent, als ik dit schrijf ligt de handel weer even stil.

Op 15 februari 2011, nog maar ruim vier jaar geleden dus, noteerde de voormalige beurslieveling heel even een koers van € 219,32. Dat was ook het gevolg van adviezen van analisten: die stelden bijna unaniem het aandeel op een ‘buy’.

Vóórbeurs kwam Imtech met de mededeling dat er ook dit weekend geen overeenstemming met financiers (lees: de banken) is bereikt. Om diezelfde reden vroeg de Duitse vestiging vorige week al het eigen faillissement aan.

Diezelfde banken zitten er zelf voor honderden miljoenen in, met leningen en aandelen die ze noodgedwongen bij de zoveelste emissie zelf inkochten omdat de markt het liet afweten.

Het advies van SNS, een koersdoel van één cent, doet vermoeden dat ze daar de mores van de beurs niet tot in het diepst kennen. Zelfs failliete fondsen blijven nog maanden in de notering al zitten ze dan op het zogenaamde strafbankje. Daarvan hebben we de laatste tien jaar veel voorbeelden gezien. Ik heb ze nooit één cent zien noteren, wel een paar cent.

Dat maakt ze ook zo’n leuk speeltje voor daghandelaren, die kopen er dan een paar honderdduizend voor, 2 à 3 cent en zien de koers echt wel weer oplopen tot 4 cent en pakken dan winsten van ruim 30 tot 50 procent. Daarna valt de koers weer terug en begint het spel opnieuw.

Terwijl ik dit schrijf en de handel weer is stilgelegd is er zomaar iemand die er 4.000 wil hebben voor € 0,60. Degene die ze tien minuten geleden voor € 0,53 cent kocht lijkt al weer een leuke winst te kunnen opstrijken.

Doe ik zelf ook mee? Nee, nog niet. Voor een dubbeltje durf ik Imtech wel aan.

Onderwerpen