Spring naar de content

Hoe Jos van Emden de Eneco Tour naar zijn hand zette

De tijdrit van de Eneco Tour is uitgelopen op het persoonlijke feestje van Jos van Emden. De renner van Team LottoNL-Jumbo was de snelste op het 13,9 kilometer lange parcours in Hoogerheide en pakte daarmee behalve de dagzege ook de leiding in het algemeen klassement.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: De Redactie

Van Emden, die in de proloog van de Tour de France ook al knap vijfde werd, was vijf seconden sneller dan ploeggenoot Wilco Kelderman, die beslag legde op de tweede plaats. Lars Boom maakte het Nederlandse feest compleet en eindigde als vierde. “Deze afstand past goed bij mij, maar het blijft harken, zeker met de wind”, vertelde de trotse winnaar. “Of dit het mooiste moment is uit mijn loopbaan? Winnen is natuurlijk mooi, maar ik zet deze prestatie voor nu gelijk met de vijfde plaats in de Tour.”

Door zijn zege nam Van Emden de leiding in het klassement over van Jesper Asselman. De etappewinnaar heeft een voorsprong van vijf seconden op zijn kopman Kelderman. Lars Boom bezet ook hier de vierde plaats. Niki Terpstra lijkt de winst van de ronde uit zijn hoofd te moeten zetten. De Nederlandse kampioen verloor donderdag veel tijd door een fietswissel.

Het peloton trekt de komende dagen de heuvels van Limburg en België in. Zondag eindigt de Eneco Tour in het Belgische Geraardsbergen.

Punaises
Niet iedereen wordt blij van een wielerwedstrijd in zijn achtertuin. De organisatie van de Eneco Tour vond donderdag op twee verschillende plaatsen in het parcours punaises op de weg. De politie ruimde de poging tot sabotage snel op. Geen van de renners liep schade aan fiets of lijf op.