Spring naar de content

Facebook nog steeds het meestgebruikte medium

Maar weinig dingen zijn zo tijdgebonden als sociale media. Het afgelopen decennium zag de opkomst en ondergang van onder andere Myspace, Hyves en Cu2. En met de komst van de smartphone gaat dit eigenlijk alleen maar sneller. Het is een komen en gaan van nieuwe apps om informatie te delen, maar welke zijn nu het populairst?

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Paul Geraedts

De absolute aanvoerder van de lijst, opgesteld door het Amerikaanse Pew research center, laat zich raden. Facebook is nog steeds goed voor meer dan een miljard maandelijkse gebruikers. In de VS heeft 72 procent van alle volwassenen Facebook, tegenover 67 procent in 2012. Een groei van vijf procent dus.

Dat lijkt best wel wat, maar vergeleken met andere, meer opkomende sociale-media-apps als Instagram en Pinterest is dit eigenlijk heel weinig. Beide mediums zagen hun gebruikersaantallen in drie jaar verdubbelen. LinkedIn en Twitter groeiden ook, maar veel minder hard.

Maar waar Facebook wel in uitblinkt is de betrokkenheid van de gebruiker. Maar liefst zeventig procent van de Facebookgebruikers in de VS logt dagelijks in, tegenover 59 procent op Instagram en 21 procent op Twitter. Het lijkt er dus in het geval van Facebook op dat het medium zijn maximale groeicurve in Amerika heeft bereikt, en dus op zoek moet naar andere landen.

Andere opvallende details uit het rapport waren dat de twintigers, die over het algemeen worden gezien als de grootste gebruikersgroep, niet eens zo gebonden zijn aan het medium. Zij laveren tussen Instagram, Pinterest, Tumblr en het almachtige Facebook.  Facebook is anno 2015 nog steeds the medium to be, en het ziet er ondanks de snelle groeicurves van andere bedrijven niet uit dat het van de troon gestoten zal worden.

Onderwerpen