Spring naar de content

Waarom gebruikers van Windows 10 op delen van het internet worden geweigerd

Er waren al de nodige redenen om sceptisch te zijn over het gebruik van Windows 10 – het besturingssysteem wordt momenteel wereldwijd uitgerold – en er is nu een nieuwe bijgekomen: een aantal beheerders van sites (voornamelijk die waarop torrents kunnen worden gedownload) heeft besloten om geen bezoekers meer toe te laten die Windows 10 gebruiken. Reden: Windows 10 stuurt allerlei informatie over de gebruiker, zijn harde schijf en zelfs zijn contacten naar de eigen server.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Geert Poorthuis

Op torrentsites, en daar zijn er vele duizenden van, kan de gebruiker allerlei bestanden (films, boeken, games, muziek) vinden en downloaden. Daarbij gaat het bijna altijd om illegale verspreiding, al verschilt de wetgeving per land. De torrentsites zijn er in grofweg twee smaken: sites die het materiaal zelf op de server hebben staan en sites die alleen maar doorverwijzen of delen van het materiaal aanleveren. De beroemdste is toch wel The Pirate Bay. De website is intussen al tientallen malen is opgerold en elders op de planeet opnieuw begonnen.

De schrik is onder de torrentsites ontstaan nadat ze gebruiksvoorwaarden van Windows 10 eens grondig hadden bestudeerd. Daarin staat (onder veel meer) het volgende:

“We kunnen automatisch de gebruikte versie controleren van de software, die noodzakelijk is voor het leveren van de Diensten, en software-updates of configuratiewijzigingen downloaden, zonder kosten in rekening te brengen, voor het bijwerken, uitbreiden en verder ontwikkelen van de Diensten, met inbegrip van voorzieningen die u belemmeren de Diensten te gebruiken, illegaal gekopieerde games te spelen of niet-geautoriseerde randapparaten te gebruiken” – Service agreement, artikel 7b.

De torrentsites maken hieruit op dat Microsoft zo niet alleen kan zien of de gebruiker wel een legale licentie heeft, maar ook de rest van zijn harde schijf kan bestuderen, alsmede de contacten die hij bijvoorbeeld via P2P (peer to peer) heeft gehad met bepaalde sites. Omdat Microsoft nauw samenwerkt met instituten die illegale software bestrijden zou dat de verspreiders ervan wel erg makkelijk aan het licht brengen. Wie nu met Windows 10 wil inloggen op een van de sites krijgt alleen een youtubefilmpje te zien en kan niets downloaden.

Dat een besturingssysteem als Windows 10 veel meer informatie verzamelt dan het nodig heeft voor het functioneren, is niks nieuws: Facebook en Google doen dat ook en verdienen er grof geld mee. En natuurlijk is het niet goed te praten dat veel mensen ilegaal gekopieerde films, games en boeken in bezit hebben, hoewel het debat daarover in veel landen nog volop woedt. Dat geeft het straks meestgebruikte besturingsprogramma echter nog niet het recht de privacy van mijn harde schijf te schenden. (In mijn geval zal dat ook niet gebeuren, trouwens, daar ik al jaren geen Windows meer gebruik.)