Spring naar de content

Overzicht: dit weten we over de tv-moord in Virginia

Gisteren om 06.45 uur lokale tijd in Roanoke, Virginia, schoot de 41-jarige Vester Flanagan ex-collega’s Alison Parker (24) en Adam Ward (27) dood tijdens een live tv-uitzending. Wat weten we inmiddels over de brute moordpartij?

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door De Redactie

Facebookmoord
Het doodschieten van journalisten tijdens een live-uitzending is op zichzelf al schokkend: voor het handjevol kijkers dat op het vroege tijdstip had afgestemd op WDBJ7, een lokaal nieuwsstation, zal het als een nachtmerrie hebben aangevoeld. Maar het aantal mensen dat ongewenst werd geconfronteerd met de gruwelijke beelden is nog veel groter. Vester Flanagan, die door het leven ging als Bryce Williams, twitterde en facebookte een video van de moord die hij met zijn telefoon opnam. Al enige tijd hebben die sociale media een zogenaamd automatische afspeelfunctie voor video’s. Een veelvoud van de WDBJ7-kijkerse zag de moord dus voor hun ogen afspelen toen zij hun timeline openden. De social media-giganten verwijderden na enige tijd de profielen van Flanagan, maar voor velen was het kwaad toen al geschied. Het is overigens mogelijk de autoplay-functie uit te zetten in je instellingen.

Racistische moord met voorbedachten rade
Flanagan heeft nadrukkelijk racisme als leitmotiv genoemd voor zijn daad. Zo stuurde hij per fax (het bestaat nog) een manifest van 24 pagina’s naar nieuwszender ABC, waarin hij schrijft dat de schietpartij in Charleston in juni, waarbij negen zwarte kerkgangers werden doodgeschoten door Dylann Roof, die schreef dat hij een rassenoorlog wilde ontketenen, hem tot de moord gebracht heeft. Twee dagen na die moord kocht hij zijn pistool. “Ik ben al een tijdje een menselijk kruitvat… ik wacht om een keer BOEM!!!! te doen”, valt te lezen in het manifest.

Al 15 jaar geleden diende Flanagan een aanklacht in tegen een tv-station in Florida dat hem (ook) op racistische gronden zou hebben ontslagen. Hij zou door voor ‘aap’ zijn uitgemaakt en eiste 75.000 dollar smartengeld. Na zijn ontslag bij WDBJ7, volgens de officiele lezing vanwege zijn regelmatige woedeaanvallen, zou hij klachten wegens racisme hebben ingediend bij de EOEC, de Amerikaanse commissie gelijke behandeling.

Flanagan vermoordde bewust deze twee collega’s. In de dagen voor de moord twitterde hij al over Parker en Ward: “Adam is over mij naar personeelszaken gestapt, na één keer met mij gewerkt te hebben. Alison heeft racistische opmerkingen gemaakt”. In het manifest is tevens een gruwelijke detail over de voorbereiding te lezen: “Op mijn kogels staan de initialen van de slachtoffers”. De derde aanwezige bij het schietincident, Kamer van Koophandel-medewerker Vicki Gardner, werd in de rug geschoten maar heeft het overleefd.

In het eerder genoemde manifest noemt de Flanagan overigens ook zijn homoseksualiteit als reden waarom hij op zijn werk zou zijn gepest.

Barack Obama
President Barack Obama, die zich al inzette om het wapengeweld in de VS terug te dringen, noemde de moord ‘heartbreaking’ en gaf aan dat het aantal mensen dat overlijdt als gevolg van wapengerelateerde incidenten in de VS vele malen groter is dan terrorisme-gerelateerde doden. De Amerikaanse president vond in Flanagan overigens een fan. Volgens The Huffington Post zou de schutter in 2012 een reprimande hebben gekregen omdat hij een Obama-sticker droeg tijdens een item over de verkiezingscampagne.

Onderwerpen