Spring naar de content

Hedwiges Maduro, een net niet vergeten voetballer

Opeens was hij daar weer, direct en indirect: Hedwiges Maduro. Net wanneer je dacht hem nooit meer te zien, dat hij zich in de vergetelheid zou gaan voetballen bij PAOK Saloniki, kwam FC Groningen met hem op de proppen. En de bondscoach droeg ook nog zijn steentje bij.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Rick Stet

Maduro, de man die in 2005 onderwerp was van hevige discussies toen hij door toenmalig bondscoach Marco van Basten wel erg vroeg werd geselecteerd voor het Nederlands elftal. Ongelooflijk vonden de kenners het, dat hij een maand na zijn eerste wedstrijd in het eerste van Ajax al mocht debuteren in het shirt van Oranje. Het had de bliksemstart van een glansrijke carrière moeten zijn, maar toch bleef een definitieve doorbraak van Maduro uit.

Twijfelgeval
Bij Ajax was de multifunctionele speler nooit onomstreden. Is hij nou een middenvelder of een centrale verdediger? En aan welke kant dan? De coaches én de analisten kwamen er niet uit. In januari 2008 sprong Maduro op de trein die Ronald Koeman eerder was opgestapt, en tekende een contract bij Spaanse subtopper Valencia. In Spanje groeide hij uit tot een gewaardeerde kracht. Bij het Nederlands elftal bleef hij, mede door een groot aantal blessures, echter een twijfelgeval. De teller stokte op zeventien interlands.

Nachtkaars
Maduro stapte over naar Sevilla, ook geen misselijke ploeg, maar raakte evenwel steeds meer uit beeld bij het Nederlandse publiek. Zijn overstap naar het PAOK Saloniki van trainer Huub Stevens verergerde dat proces alleen maar. De loopbaan van Maduro zou wel als een nachtkaars uit te gaan. Nog een seizoentje in Griekenland, misschien wat geld ophalen in het Midden-Oosten en dan lekker terug naar Nederland, trainerscursusje beginnen: het lag in de lijn der verwachting. Tot FC Groningen hem deze week presenteerde als nieuwe aanwinst, als de man die de Noordelingen met zijn ervaring bij de hand moet nemen in de groepsfase van de Europa League. Opeens was Hedwiges Maduro terug op de radar van de Nederlandse voetbalsupporter.

Het Maduro-effect
Danny Blind, de man onder wie Maduro uitgroeide tot basisspeler bij Ajax, versterkte op zijn beurt de terugkeer van zijn oud-pupil. De bondscoach tekende vrijdag voor zijn eigen Maduro-effect door jongelingen Jaïro Riedewald en Kenny Tete – goed voor respectievelijk 27 en acht Eredivisiewedstrijden – bij het Nederlands elftal te halen. Net als tien jaar geleden wordt de keuze, voornamelijk buiten Amsterdam, met ongeloof ontvangen. En toevallig of niet: Marco van Basten is er als assistent-trainer van Blind weer bij betrokken.