Spring naar de content

Reconstructie: hoe Jack van Gelder tot weglopen werd gedreven

Een leuk idee van NPO Radio 1. De zender maakte vrijdagmiddag een heel uur vrij om afscheid te nemen van Jack van Gelder. Giel Beelen werd ingevlogen als presentator, er werd een top-3 van iconische Van Gelder-momenten gemaakt en drie gasten werden uitgenodigd om de bevlogen verslaggever uit te zwaaien. En daar ging het mis.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Rick Stet

De redactie van het programma Jack van Gelder: daar gaat-ie besloot in al haar wijsheid om collega-sportjournalisten Ben de Graaf, Johan Derksen en Kees Jansma aan het woord te laten. Waar die laatste zich genuanceerd en overwegend positief uitliet, namen De Graaf en Derksen het podium om – volledig in lijn met hun imago – Van Gelder eens flink af te branden. Een kleine bloemlezing.

“Die Van Gelder heeft een aardige voorstelling, het is een soort acteur. Hij heeft geloof ik ook nog in The Passion gespeeld en in een musical. Het is mijn pakkie-an niet. Ik houd er niet van. Ik houd niet van dat overdreven gedoe en dat hysterische geschreeuw na een doelpunt,” sprak De Graaf over het oeuvre van Van Gelder. “Als hij zeepkisten of bakfietsen het water in ziet donderen dan wordt-ie ook dolenthousiast. Ter land, ter zee en in de lucht, dat soort flauwekul. De meeste mensen vinden het leuk, nou ik niet. That’s it.”

“Ik kan me die goal van Bergkamp herinneren en dan blèrt-ie werkelijk: ‘Bergkamp, Bergkamp’. En dan denk je toch: nou, dat is een beetje too much, hè,” nam Derksen over, refererend aan het commentaar bij de goal van Dennis Bergkamp tegen Argentinië. “Ik zou dat niet kunnen. Ik zou mij er dood voor schamen. Ik vind het ook vrij hinderlijk als je in de auto zit en iemand zit zo te blèren. Het is effectbejag. Het heeft niets met verslaggeving te maken. Het enthousiasme slaat ook niet over op me.”

Psychiatrisch
Dat laatste gold dan weer niet voor de luisteraars, die het fragment uit 1998 kozen tot hun favoriet. De Graaf bleef zijn zure zelf: “Het uitbundige chauvinisme wat daar aan ten grondslag ligt, dat stoort me het meeste. Kijk, dat die man zo gek doet, een beetje psychiatrisch, dat stoort mij niet, dat moet hij maar weten. Ik zet gewoon het geluid uit. Dit is niet een beetje enthousiast, dit is krankzinnig. Gewoon krankzinnig.”

Na een intermezzo, waarin Frank de Boer, Co Adriaanse, André Ooijer, Youri Mulder en Hans van Breukelen zich positief uitlieten over Van Gelder, was Derksen opnieuw aan de beurt: “Jack heeft een ding wat ik niet heb: het is een warm bad, het is een gezellige man, een goede gastheer. Ik vind Jack een uitstekende tv-presentator, vooral als-ie het zakelijk doet, maar dit geblèr is niet aan mij besteed. Ik vind het ook een kunstje, opvallen, popiejopie doen.” Om daar later aan toe te voegen: “Als ik van een tv-uitzending kom, dan denk ik in de auto altijd: dit had ik niet moeten zeggen. Zou Jack nou nooit naar huis rijden en zichzelf zo terug horen en denken: dat moet ik een onsje minder doen?”

Van Gelder hoorde het op de gang naast de studio aan en besloot, aangemoedigd door een twitterende Paul de Leeuw, dat het genoeg was. Nog voor hij zelf in de uitzending kon worden gehaald, stapte hij in de auto naar huis. “Kinderachtig,” vond De Graaf. Derksen trok een deel van zijn keutel in: “Van mij had Jack tot in de lengte van dagen op tv mogen blijven,” om vervolgens een andere collega een veeg uit de pan te geven: “Sterker nog, ik vind Tom Egbers compleet ongeschikt om een talkshow te leiden.”

Wel fan? Dit zijn de beste Van Gelder-fragmenten volgens de luisteraars van NPO Radio 1:
1. Dennis Bergkamp, Nederland – Argentinië 2-1, kwartfinale WK 1998
2. Arjen Robben, Nederland – Spanje 5-1, groepsduel WK 2014
3. Patrick Kluivert, Ajax – AC Milan 1-0, finale Champions League 1995

Jack van Gelder verzorgt zondag tijdens Turkije-Nederland voor de allerlaatste keer het verslag voor NOS Langs de Lijn. Het duel wordt om 18:00 uur afgetrapt.