Spring naar de content

De opa van Max Verstappen en de mop van Eminem & Tiger Woods

Frans Verstappen, de opa van Max, woont in het Limburgse Montfort. Dat weet ik omdat ik een schitterend verhaal heb gelezen in Panorama, geschreven door de onvolprezen Jochem Davidse. Voor elke Grand Prix van zijn kleinzoon duwt Verstappen senior-senior (78) een houten Formule I-bolide z’n garage uit en duwt hem honderd meter verder de dijk op, langs café De Rotonde en slagerij Peeters tot aan Dancing Housmans, zo observeert Davidse. Normaal ‘het thuishonk van linedance-club Two Spirits en dat zie je’. Ik mag ze graag lezen, zulke diepere achtergrondverhalen.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Mark van den Heuvel

Ook zondagmiddag, als om 14.00 uur in Monza de 53ste Grand Prix van Italië van start gaat, duwt de trotse opa van Max zijn replica-auto weer naar het plaatselijke, door hem afgehuurde danslokaal en ontvangt hij iedereen die bij hem naar de race wil komen kijken. Toegang gratis.

Eminem & Tiger Woods
Kent u die grap nog, van een paar jaar geleden? De wereld zou nooit meer hetzelfde zijn, zei je dan als er iets verrassends in het leven gebeurde. De beste rapper is wit en de beste golfer is donker; met een verwijzing naar Eminem en Tiger Woods. Zij blonken op dat moment namelijk uit in een vakgebied, waar  andere kleuren tot voor kort de boventoon voerden. Zeg ik het politiek zo correct genoeg?

Een zelfde situatie tekent zich nu af in het Nederlandse sportlandschap, waar we op voetbalgebied aan het aftakelen zijn. Want wie had tien jaar geleden gedacht dat we weer een rol van betekenis zouden spelen op de 100 en 200 meter sprint? En wat te denken van een Nederlandse Formule I-coureur in de mondiale top 10? Volstrekt uitgesloten. Toch? Juist dat onvoorspelbare karakter maakt sport nou zo leuk.

Max Verstappen trainde vrijdag op het circuit van Monza

IJssalon
Terug naar opa Verstappen, terug naar het bezoek dat Jochem Davidse bracht aan het landelijke Montfort. In het begin zette hij gewoon wat partytenten op, achter z’n ijssalon, vertelt hij. Maar daar was de gemeente niet zo blij mee omdat al snel honderden Max Verstappen-supporters hun weg op wedstrijddagen naar Montfort wisten te vinden. En de eerste Grand Prix’s waren  in Australië en Azië, dus diep in de nacht. Dat gaf dus te veel onrust. Daarom zitten ze nu dus bij Housmans. Max heeft het talent van zijn vader, maar het karakter van z’n moeder, zegt Frans. “En dat laatste is minstens net zo belangrijk, denk ik. Die rust in zijn kop, die gaat hem nog heel ver brengen.”

Opa Frans Verstappen wordt geïnterviewd in zijn ijssalon, waar fans en familie naar de race van Max Verstappen kijken.

De uiterst bescheiden Verstappen gaat ergens achterin het zaaltje zitten als de race op het circuit van Spa-Francorchamps  begint, zijn ogen strak op het scherm gericht. Er zijn zeker tweehonderd mensen gekomen en dat zal deze zondagmiddag, tijdens de GP in Monza, niet anders zijn. Van heinde en verre weten ze Montfort te vinden. Om gezellig met opa Frans te kijken naar een zeventienjarige jongen, die de Formule I in Nederland nieuw leven heeft ingeblazen. Bang? Nee, bang is hij nooit. Ook niet als Max met 300 kilometer per uur een tegenstander inhaalt. “Daar is hij toch juist goed in?”

Wereldkampioen
Max Verstappen wordt getipt als toekomstig wereldkampioen, de renstal van Ferrari overweegt hem te contracteren, dus alles aan Max is nieuws, een 17-jarige jongen zonder rijbewijs. Tot aan de blaren op zijn vingers aan toe, als gevolg van een kano-expeditie op het Lago Maggiore. Al te hoge verwachtingen voor de GP in Italië zijn er niet, al was het alleen maar omdat het circuit bekend staat als het snelste ter wereld. Een gebrek aan vermogen van de Renault-motor in zijn Toro Rosso, maakt een top-tien klassering volgens Verstappen zelf hoogst onwaarschijnlijk.

hp verstappen
Verstappen in actie tijdens de vrije training op het circuit in Italië

Motor vervangen
Overigens werd die motor nog wel vervangen door een nieuwe, voor de zevende keer alweer, waardoor Verstappen ook in Monza van de laatste rij moet starten. Maakt niet zoveel uit, zei hij, want met de vorige motor reed hij de voorbije dagen tijdens de trainingen toch geen toptientijden. Verstappen eindigde twee keer als veertiende en één keer als zestiende. “En zo hebben we een extra motor om de rest van het seizoen te gebruiken,” zei hij goedgeluimd.

Zal Verstappen opnieuw in de punten rijden? Ik stap nu in de auto naar Montfort. Opa Verstappen: “Hoe meer volk, hoe beter.”

Iedere maand ontleedt Mark van den Heuvel voor HP/De Tijd een sport. Deze maand: motorsport.