Spring naar de content

Wat is er toch aan de hand met Rafael Nadal?

Het is over en sluiten voor Rafael Nadal op de US Open. In de nacht van vrijdag op zaterdag werd hij verrassend uitgeschakeld door de Italiaan Fabio Fognini. In een slopende vijfsetter ( 6-3 6-4 4-6 3-6 4-6 ) van bijna vier uur, moest de oud-nummer een van de wereld zijn meerdere erkennen.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Marleen Hogendoorn

Na Cincinnati, (in de derde ronde verslagen door Feliciano Lopez), Wimbledon (uitgeschakeld door Dustin Brown in de tweede ronde) en Queens (in de eerste ronde verloren van  Aleksandr Dolgopolov) lijkt de Spanjaard zijn vette jaren te hebben gehad. Nadal beloofde na zijn onttroning dit jaar op Roland Garros (nederlaag tegen Novak Djokovic) sterker terug te komen en hard aan het werk te gaan. Maar tot nu toe is die belofte niet uitgekomen. Dit jaar won hij nog geen een grandslamtitel, terwijl hij er veertien op zijn naam heeft staan. Twee keer eerder won hij de US Open, de laatste keer in 2013. Op de vier grote toernooien van dit jaar kwam hij niet verder dan de kwartfinale.

The big four
Is zijn favorietenrol nu echt uitgespeeld?  Tot voor kort werd zijn naam in een adem genoemd met Djokovic, Federer en Murray, the big four, maar nu hangt hij zielig op de achtste plaats net onder landgenoot Ferrer. Er wordt gespeculeerd over te weinig zelfvertrouwen, nare blessures of dat hij zijn oom Toni moet inruilen voor een andere trainer. Wat is er aan de hand?

hp nadal
Rafael Nadal in actie tijdens de marathonpartij op de US Open.

“Hij speelde beter dan ik”, erkende Nadal teleurgesteld na de marathonpartij, “Ik speelde niet slecht, ik ben er niet blij mee maar dit is wat er gebeurde.” Gelukkig was er ook nog iets positiefs volgens de Spanjaard:  “Mijn hoofd staat het weer toe dat ik tot het einde knok.” Laten we het hopen.

Onderwerpen