Spring naar de content

Nooit meer uw fiets kwijt dankzij deze zelfrinkelende bel

Iedereen is zijn fiets weleens kwijt. Soms is dat omdat u – misschien na een lange nacht in de kroeg – niet meer weet waar u uw fiets ook alweer heeft neergezet, soms omdat iemand anders uw rijwiel heeft verplaatst.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Nick Muller

De jongens van FROLIC, een ontwerpstudio uit Amsterdam, bedachten daar een oplossing voor. Dankzij een fietsbel die in contact staat met uw telefoon hoeft u nooit meer op zoek naar uw fiets. Via het crowdfundingsplatform Kickstarter willen ze geld ophalen om de bel op de markt te krijgen. Ruben van der Vleuten van FROLIC legt uit.

Hoe zijn jullie op het idee voor een traceerbare fietsbel gekomen?
“Eens in de zoveel tijd houden we met ons bedrijf een zogenaamde 24-FROLIC. Dan pakken we een bekend probleem en proberen daar binnen 24 uur een oplossing voor te verzinnen. Deze zomer hebben we een oplossing gezocht voor een probleem dat veel mensen kennen: je hebt je fiets ergens gestald, maar je weet niet precies meer waar. En dus bedachten we een fietsbel die in connectie staat met je telefoon, en daardoor precies aangeeft waar je fiets staat. De zogenaamde Pingbell.”

Dat klinkt vrij ingenieus. Kun je even kort uitleggen hoe het werkt?
“De fietsbel bevat een bluetooth-chipje die automatisch verbinding maakt met een applicatie op je telefoon – mits je in de buurt van je fiets bent, uiteraard. Wanneer je je fiets ergens parkeert, merkt de app dat en slaat de locatie waar je hem geparkeerd hebt automatisch op. Zo kun je nooit meer vergeten waar je je fiets ook alweer hebt neergezet. Maar die locatieaanwijzing is natuurlijk nog een beetje vaag, niet precies genoeg. Daarom geeft de telefoon ook aan, mits er een connectie is met de fietsbel, hoeveel meter je van de fiets bent verwijderd. En kun je hem dan nog niet vinden, dan kun je de fietsbel op afstand laten rinkelen. Er zit ook een lichtje in de fietsbel verwerkt dat oplicht als het donker is.”

Wat was de grootste beer op de weg in het ontwerp-/productieproces?
“De bel op afstand laten rinkelen is makkelijker gezegd dan gedaan. Waar we vooral tegenaan liepen was het technische aspect: hoe laten we de bel rinkelen, en hoe doen we dat energie-efficiënt? En waar we ook heel veel moeite in hebben gestoken, is ‘het totale plaatje’. Als bedrijf zijn we gespecialiseerd in het ontwerpen van ‘connected devices’. Je moet een stevig, duurzaam, mooi en functioneel product maken en het tegelijkertijd zo gebruiksvriendelijk mogelijk maken – bijvoorbeeld door het ontwikkelen van een degelijke app.”

Is deze techniek ook niet uitermate geschikt om gestolen fietsen mee terug te vinden?
“Daar hebben we inderdaad over nagedacht, en dat zou inderdaad een super feature zijn. Dit zou echter betekenen dat we nóg meer technologie in de bel moeten verwerken, een GPS-signaal bijvoorbeeld, omdat de bel dan autonoom zou moeten kunnen werken. Dus het is mogelijk om met deze techniek een gestolen fiets terug te vinden, maar dan in een andere vorm dan een bel.”

Tot slot: hoeveel geld hebben jullie nodig, en wat gaan jullie daarmee doen?
“Mensen kunnen ons project steunen door alvast een Pingbell te reserveren. We hebben zo’n veertigduizend euro nodig voor het opzetten van de productie, het uitontwikkelen van de app en het maken van matrijzen voor het spuitgieten van de onderdelen.”

Meer informatie lezen over het project of een bel reserveren? Dat kan hier.

Onderwerpen