Spring naar de content

François Hollande minst populaire Franse president

François Hollande is in zijn thuisland de minst populaire president. De huidige leider van Frankrijk doet het niet goed in de peilingen van het Franse databureau TNS Sofres. Een schamele 18 procent van de bevolking heeft deze maand nog vertrouwen in hem. Voorganger en naamgenoot François Mitterrand is de populairste president uit de recente geschiedenis.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Rowie van der Vliet

TNS Sofres stelt elke maand de vraag ‘heeft u er vertrouwen of geen tot weinig vertrouwen in dat de president in staat is de problemen in Frankrijk op te lossen?’. Dat doen ze al jaren, ook tijdens het presidentschap van Sarkozy, Chirac en Mitterand. De website Quartz combineerde de resultaten van de presidenten, zoals te zien is in onderstaande tabel:

Frankrijk
De populariteit van presidentskandidaten, gemeten in goedkeuring van de Franse bevolking, uitgedrukt in procenten.

Na François Mitterrand, verkozen in 1981, is Jacques Chirac (1995) het populairst. Met vlagen haalde Chirac zelfs hogere peilingen binnen, maar over het algemeen hadden de Fransen toch het meeste vertrouwen in Mitterrand. Nicolas Sarkozy (aangesteld in 2007) doet het ook niet onaardig, hoewel zijn hoogtepunten net de dieptepunten van Chirac weten te overtreffen. Ver daaronder begeeft François Hollande zich.

Hollande bekleedt de functie nog maar vanaf 2012, maar nu al is er volgens TNS Sofres niemand zo onpopulair geweest als Hollande. Op november 2014 bereikte het percentage, dat aangeeft hoeveel vertrouwen het Franse volk in hem heeft, een dieptepunt. Slechts 13 procent gaf aan op de huidige president te vertrouwen. Frappant detail: Hollande ziet Mitterrand als zijn grote voorbeeld, volgens NewStatesman.

Waarom zo onpopulair?
Wat heeft Hollande veroorzaakt dat het vertrouwen in zijn kunnen zo gedaald is? De Franse radiozender rfi verklaarde in 2013 een deel van de problemen. De werkeloosheid stijgt, terwijl de koopkracht alleen maar daalt. De Fransen zijn er niet van overtuigd dat Hollande de leider kan zijn die een oplossing presenteert voor deze tegenslagen.

Na de aanslag op Charlie Hebdo reageerde Hollande wel formidable, want hier wist hij de Fransen weer te verbroederen. Hij leidde de stille tocht waar niet alleen de slachtoffers maar ook het gedachtegoed dat is verweven met de Fransen – vrijheid, gelijkheid en broederschap – werden herdacht. Hij was snel ter plaatse op de redactie om zijn steun te betuigen en zorgde ervoor dat Frankrijk even één werd. De peilingen stegen.

Inmiddels heeft Hollande weer moeten inleveren qua populariteit. Al in april begonnen de percentages in de peilingen weer af te nemen. De president doet zijn uiterste best om zijn populariteit voor de presidentsverkiezingen in 2017 nog op te krikken. Deze week presenteerde hij plannen om 24.000 Syriërs onderdak te bieden en kondigde hij aan IS vanuit de lucht te willen aanvallen. Zal dit hem kunnen redden? Het valt te bezien, want de Franse economie wil onder zijn kabinet nog niet erg groeien.