Spring naar de content

Écht vergeten zal Google u niet, en dat zou wel moeten

Vrij spel heeft Google allang niet meer in Europa. Niet alleen doet de EU momenteel onderzoek naar machtsmisbruik en manipulatie van zoekgegevens, ook besloot een Franse privacywaakhond deze week dat ‘recht om vergeten te worden’ ook moet opgaan voor Franse staatsburger buiten de landgrenzen. En als Google zich niet aan de daarvoor opgestelde regels houdt, dan kan de internetgigant weleens torenhoge boetes ontvangen.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Geert Poorthuis

Vorig jaar mei besloot het Europese Hof van Justitie dat Europese Googlegebruikers voortaan het recht hebben om vergeten te worden. Ze kunnen zo op eigen initiatief hun privacygevoelige informatie uit de zoekresultaten van Google laten verwijderen. Er kwamen sedertdien zo’n honderdduizend verzoeken, waarvan veertig procent werd gehonoreerd. De meeste verwijderde zoekresultaten waren onnodig kwetsend van aard, of de informatie was sterk verouderd. Overigens, de informatie verdween alleen uit de zoekresultaten van land waarvandaan het verzoek kwam, zoals google.nl, google.de of google.fr. De vergeten resultaten verschenen gewoon als je zocht via het ‘internationale’ google.com.

De Franse Commission nationale de l’informatique et des libertés (CNIL) wil daar een einde aan maken. De CNIL pleit voor een grensoverschrijdend vergeetrecht. Als de Franse burger het recht heeft in Frankrijk vergeten te worden, dan ook daarbuiten. Als Google dat recht niet accepteert, zo stelt de privacywaakhond, dan houdt het zich niet aan de uitspraak van het Europese Hof. De CNIL dreigt met boetes.

Google heeft de CNIL laten weten dat dit besluit grote consequenties zal hebben. Niet alleen voor de informatievoorziening op het internet, maar ook voor de fundamentele vrijheid online. “Als nationale overheden gaan bepalen welke informatie surfers wereldwijd te zien krijgen, dan opent dat de deur voor andere overheden die ook graag informatie onderdrukt zien”, aldus de internetgigant. Het bedrijf vindt dat het het vergeetrecht naar eer en geweten heeft ingevoerd, en heeft inmiddels onderzocht dat van alle zoekopdrachten in Europese landen 95 procent verloopt via de extensies van de betreffende landen.

Het Amerikaanse Google zal vermoedelijk niet al te hard tegen de schenen willen schoppen van de Franse commissie. Onderwijl loopt er een onderzoek naar mogelijk machtsmisbruik in Europa – waar Google een marktaandeel van 90 procent heeft. De Europese Commissie heeft al langere tijd de wens om het recht om vergeten te worden wereldwijd in te voeren. De Fransen is de commissie nu een stap voor.