Spring naar de content

De transgender die haar vlucht miste omdat de scan ‘een afwijking’ vertoonde

Shadi Petosky, een transgendervrouw uit Los Angeles, mocht haar vliegtuig niet boarden omdat ze niet leek op de foto op haar paspoort. Op die foto is haar vroegere, mannelijke zelf te zien. Petosky werd aangehouden tijdens een scan door een ‘afwijking’, aldus de Transportation Security Administration (TSA). Die afwijking was Petosky’s geslachtsdeel.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Rowie van der Vliet

Als Petosky langs de beveiliging wilde komen, moest ze door het beveiligingspoortje voor mannelijke reizigers. Dat weigerde Petosky, waarna ze werd meegenomen voor een verhoor dat uiteindelijk veertig minuten duurde. NY Daily News meldt dat de transgendervrouw meerdere keren dwingend naar haar geslacht is gevraagd. Er werd gezocht naar explosieven. Op de vraag of de TSA – een organisatie die in het leven is geroepen na 9/11 om de veiligheid in het openbaar vervoer te waarborgen – wel op de hoogte was van de speciale regels die gelden voor transgenders, kreeg Petosky meerdere malen het antwoord: we weten wat we doen.

De media berichtten dat het poortje opnieuw was ingesteld op mannelijke bezoekers, zodat haar geslachtsdeel niet zou worden opgemerkt als ‘afwijking’. Petosky zou dit hebben geweigerd, maar laat op Twitter weten dat haar nooit gevraagd is om opnieuw door de scan te lopen.

Uiteindelijk kwamen er twee politie-agenten, één explosievenspecialist en vier TSA-medewerkers aan te pas. American Airlines, de vliegtuigmaatschappij waarmee Petosky vanuit Orlando wilde vliegen, raadde aan in het vervolg een privéscreening aan te vragen. Petosky weigerde dit eveneens, omdat ze vindt dat ze als transgender dezelfde rechten als niet-transgenders verdient.


Petosky deed verslag van de gebeurtenissen op Twitter. Binnen no time was daar de hashtag #TravelingWhileTrans om verhalen van transgenders over soortgelijke situaties te delen.

Al Jazeera berichtte in 2014 al over een rapport van Department of Homeland Security waarin de incidenten als deze aan bod kwamen. In 2012 diende een transgender die een soortgelijke ervaring als Petosky had ook een klacht in. Verrassend genoeg besloot de U.S. Court of Appeals dat de bodyscans niet voldeden aan de regels van het Amerikaanse Congres. Maar vier jaar later is er niets veranderd voor reizende transgenders. Of deze nogal negatieve publiciteit de transgendergemeenschap zal beschermen tegen dergelijke, erg gênante momenten aan de grens, valt te bezien. Een belangenorganisatie heeft in ieder geval een aanklacht ingediend tegen de TSA en krijgt veel bijval. Pestosky stapte woensdag alsnog op het vliegtuig.

Onderwerpen