Spring naar de content

Ellen ten Damme: ‘Blijkbaar is het maken van kunst een zeer menselijke behoefte’

Ellen ten Damme (1967) is zangeres en actrice. Op 25 september verscheen haar album Alles draait. Wat leest, beluistert en ziet zij zelf graag?

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Nick Muller

/Boeken

“Ik ben een hapsnap-lezer: wat ik per toeval aangereikt krijg, lees ik. Op dit moment is dat De boekendief van Markus Zusak. Het gaat over een Duits meisje dat in de Tweede Wereldoorlog boeken steelt, boeken leest en later ook schrijfster wordt. Wat het boek zo bijzonder maakt is dat het vanuit De Dood wordt verteld. Constant voel je die spanning: neemt hij haar mee of niet? Het boek is niet zo lang geleden onder de Engelse titel The Book Thief verfilmd, met Sophie Nélisse in de hoofdrol, maar ik heb eerlijk gezegd geen idee of het een goede verfilming is of niet.

“Het liefst lees ik romans die in een andere tijd spelen. Anna Karenina van Leo Tolstoj bijvoorbeeld. Of Van de koele meren des doods van Frederik van Eeden. Die eind negentiende-eeuwse sfeer bevalt me heel erg. Misschien komt dat door mijn enorme hang naar een groots en meeslepend leven – ik weet het niet. Een boek dat me ook altijd is bijgebleven is Lolita van Vladimir Nabokov, al vind ik het begin van het boek beter dan het eind. Het lijkt wel of hij er geen zin meer in had en de rest maar een beetje afgeraffeld heeft. Populairwetenschappelijke boeken en boeken die mij iets leren over geschiedenis lees ik graag. De afvallige van Jan van Aken bijvoorbeeld, over de nadagen van het Romeinse Rijk. Laatst las ik Een kleine geschiedenis van Amsterdam van Geert Mak. Juist omdat ik in Amsterdam woon, is dat boek zo leuk. Elke straathoek blijkt een geweldige geschiedenis te hebben.

Paywall

Wilt u dit artikel lezen? Word abonnee, vanaf slechts 5 euro per maand.

Lees onbeperkt premium artikelen met een digitaal abonnement.

Kies een lidmaatschap