Spring naar de content

Buitenspel – Dunken, driepunters én de mooiste foto’s

Wat doet een topsporter eigenlijk op de momenten wanneer hij of zij niet bezig is met sporten? In deze rubriek worden sporters bevraagd over hun leven buiten de sportwereld. In aflevering drie het woord aan basketballer Worthy de Jong (27), die begin deze maand met Nederlands team deelnam aan het EK basketbal. De Jong is fervent fotograaf.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Lennart Bloemhof

“Ik ben een sneakerfreak,” zegt De Jong al vroeg in het gesprek. Belangrijk, want die ene hobby was de opmaat voor een andere. De Jong was als jonge twintiger lid van een vriendengroep vol schoenenliefhebbers, waarin de nieuwste schoenaanwinsten zo snel mogelijk met elkaar werden gedeeld via foto’s. “En dat waren niet altijd simpele foto’s. Soms waren ze echt kunstzinnig. Dat vond ik wel interessant.”

De interesse voor kunstzinnig beeld bleef sluimeren. Tot hij een jaar of drie geleden een spiegelreflexcamera kreeg. “Daarna was het hek van de dam.” De Jong ging zich verdiepen in fotografie, meldde zich aan op fora en maakte vooral veel foto’s. Bijvoorbeeld op vakanties, waar hij het ene na het andere rolletje volschoot. “Je moet het gewoon veel doen.”

De Jong in actie op het EK tegen Georgië.
De Jong in actie op het EK tegen Georgië

Trial and error
Een fotografiecursus? Nee, die heeft hij niet gehad. “Het was vooral veel trial and error,” aldus De Jong. “Ik postte weleens iets op een forum. Daar kreeg je dan commentaar op van andere fotografen. En ik heb veel YouTube-video’s gekeken. Daar leer je ook veel van.”

Vanwege het EK had hij de afgelopen zomer weinig tijd om aan zijn hobby te besteden. “Maar de beste camera zit in mijn broekzak: m’n telefoon. Als ik iets moois zie, leg ik het vast.”

Teamgenoten weten dat De Jong fotografeert. Sterker: ze willen soms zelfs dat hij foto’s van ze maakt. Veel geld verdient hij nog niet met zijn hobby. Ja, hij heeft regelmatig fotoshoots gedaan. “Maar dan gratis, dus meer voor mijn portfolio. Ik heb het gevoel dat ik nog niet goed genoeg ben om er geld voor te kunnen vragen”, zegt hij bescheiden.

Pakkende foto’s maken. Dat is wat hij wil. Het liefst legt hij de emotie van mensen vast. “Dat is wel echt mijn ding. Ik kan ook er echt van genieten als ik een mooie foto heb gemaakt. Dan wil ik hem meteen aan iedereen laten zien. Het is net als met basketbal. Ik doe het vanuit een soort passie.”

Beter worden
Maar net als dat hij met basketbal alleen maar beter wil worden, wil hij dat ook met fotografie. Voor De Jong draait het de komende jaren om een sterk portfolio opbouwen en contacten leggen in de fotografiewereld. Dan kan hij er hopelijk na zijn basketbalcarrière zijn brood mee verdienen. “Het lijkt me bijvoorbeeld heel leuk om bruiloften te mogen doen,” zegt hij.

worthydejongprive1
Een van de persoonlijke favorieten. De olifant is inmiddels geprint

Gevraagd naar zijn favoriete foto’s, springen er twee op zijn netvlies. Beide maakte hij op een vakantie in Thailand. Eentje is een portret van een oudere Thaise vrouw. Op de ander is een olifant vastgelegd. “Die olifant heb ik ook al uitgeprint. Die wil ik denk ik ophangen in huis, maar dat moet ik eerst nog even overleggen met mijn vriendin,” zegt hij lachend.

Onderscheiden
Een van de belangrijkste eigenschappen van een fotograaf is dat hij zich onderscheidt van de rest, vindt De Jong. Dat is ook iets wat hijzelf wil doen met zijn foto’s. “Tegenwoordig pakt iedereen een camera en noemt zichzelf fotograaf.” En ja, dat steekt hem. “De camera’s worden gewoon verschrikkelijk goed. Het maakt het lastig voor een echte fotograaf en uitdagend tegelijkertijd. Maar een foto die is gemaakt met een goede camera, hoeft niet altijd een goede foto te zijn.”

worthydejong2_HP
Net als zijn andere favoriet, maakte De Jong de foto van deze vrouw in Thailand

Goede fotografen en ervaren modellen zien volgens hem meteen wat een goede en een slechte foto is. “Bijvoorbeeld door te kijken welk licht er is gebruikt, of hoe hard de schaduw valt. Dat soort dingen.”

Fotografie staat bekend als een dure hobby. Het beste materiaal is alleen geen vereiste voor perfect beeldmateriaal, stelt de basketballer met Surinaamse roots. Een goede fotograaf heeft niet veel nodig, meent hij. “Als je eenmaal de basisapparatuur hebt, moet je daarmee leren omgaan. Dan hoef je niet de nieuwste camera te hebben. Je moet creatief zijn met wat je hebt.”

Op basketbalvlak is er veel interesse in De Jong, die nog onder contract staat bij Leiden in de Nederlandse competitie. Hij speelde een formidabel EK en hoopt op een transfer naar het buitenland. Maar wat er ook gebeurt, of wat de bestemming ook wordt: zijn camera gaat met hem mee.