Spring naar de content

Expo: schilderen met een fotocamera, met de ruimte als canvas

Het is ’s lands meest prestigieuze aanmoedigingsprijs voor jong schildertalent: de Koninklijke Prijs voor Vrije Schilderkunst, in 1871 in het leven geroepen door koning Willem III. Op vrijdag 9 oktober maakt zijn achterachterkleinzoon Koning Willem Alexander in het Koninklijk Paleis in Amsterdam bekend welke vier kunstenaars de prijs dit jaar krijgen toegekend. HP/De Tijd stelt de komende dagen zeven genomineerden aan u voor. Vandaag: Femke Dekkkers uit Breda.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Nick Muller

Femke Dekkers (Rijsbergen, 1980) studeerde van 2007 to 2011 beeldende kunst aan AKV Sint Joost in ‘s-Hertogenbosch.

Over haar werk
“Met mijn fotocamera baken ik delen van ruimtes af. Binnen de kaders die hierdoor ontstaan maakt ze al zoekend composities die een frontaal en uitgebalanceerd geheel opleveren. Door gebruik te maken van een analoge camera werk ik naar de spaarzame momenten van de ‘klik’ toe en lijkt het soms meer alsof ik aan het schilderen ben dan aan het fotograferen, met de ruimte voor de lens als het lege doek. Deze ruimte voor de lens dient als set voor de foto en geeft de fase weer waarin het werk zich bevindt. Ik probeer de spanning tussen mijn verlangen naar een ideaal en de onmacht dit ideaal te verwezenlijken invoelbaar te maken. Die onmogelijkheid ligt ten grondslag aan mijn werk: de tragiek van het streven, wat altijd resulteert in het net-niet-volmaakte.”

Meer werk van Femke Dekkers vindt u hier.

HP_FDekkers-1

 

 

 

 

 

 

 

 

Het werk van Femke Dekkers is van 10 oktober tot en met 15 november 2015 te zien in het Koninklijk Paleis op de Dam in Amsterdam.

Ben je een jonge kunstenaar (student of pas afgestudeerd) en heb je tien kunstwerken die je in HP/De Tijd Expo wilt tonen? Neem dan contact op.