Spring naar de content

Geromphaalde Air France-piloten en vaarwel Grolsch-beugeltje?

Het was een stralende week op de beurzen. De tegenvallende banencijfers die vorige week vrijdag in de VS bekend werden gemaakt, vielen in de smaak bij beleggers en de koersen schoten omhoog. Slecht nieuws was weer goed nieuws voor de markt. Het slechte nieuws over de Amerikaanse banenmarkt voedde de hoop dat de rente in de VS voorlopig niet wordt verhoogd en de goedkope geldkraan open blijft staan.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Martijn Mom

Uit Europa kwam ook slecht nieuws. De Duitse export kende in augustus de grootste krimp in zes jaar. Daarnaast namen de industriële productie en de fabrieksorders van de grootste economie van de eurozone af. Beginnen de Duitsers de afzwakkende vraag vanuit China te voelen? Dat zou slecht nieuws zijn voor ons, want wij exporteren weer veel naar onze oosterburen.

De markt maakte zich niet druk over de slechte Duitse cijfers, die werden afgedaan als een dip in de vakantiemaand augustus. Echter, als deze vakantiedip een bekend verschijnsel is, zou je verwachten dat de economen deze hadden meegenomen in hun voorspellingen. Dat was niet het geval, want de kenners rekenden juist op goede Duitse cijfers.

De blik bleef daarnaast gericht op het cijferseizoen, dat deze week werd afgetrapt door het Amerikaanse aluminiumconcern Alcoa. De resultaten van Alcoa vielen tegen en het bedrijf is somberder geworden over China. Volgende week barst het cijfergeweld pas goed los. Vooral aan de andere kant van de Atlantische Oceaan. Daar komen de Amerikaanse bankkolossen met resultaten. De verwachtingen voor de bedrijfswinsten zijn echter laag en de markt verwacht dat de cijferperiode één van de slechtste in jaren zal zijn.

Aan onze kant van de oceaan waarschuwde Deutsche Bank alvast voor een recordverlies in het derde kwartaal. De grootste bank van Duitsland wil dit jaar ook geen dividend meer uitkeren. Onze jongens van TNT kwamen ook met een winstwaarschuwing. Maar dat werd ter kennisgeving aangenomen, want de pakketbezorger wordt toch overgenomen door het Amerikaanse FedEx.

In Parijs moesten de bestuurders van Air France het vege lijf redden en woedende werknemers van zich afslaan. Het hemd werd hen letterlijk van het lijf gerukt nadat de Franse zuster van KLM aankondigde duizenden werknemers op straat te zetten. Waarom de piloten van Air France niet werden ‘geromphaald’ is een raadsel. Air France moest plan B uit de kast trekken omdat de vliegende buschauffeurs, die minder uren maken en 25 procent meer verdienen dan hun Europese collega’s, weigerden mee te werken aan de kostenbesparingen.

Verder was het druk aan het centralebankenfront. De centrale bankiers van Australië, Japan en Groot-Brittannië vergaderden over het beleid, vonden het wel goed zo en deden niets. Ook worstelde de markt zich door de notulen van de laatste vergaderingen van de ECB en Fed.

Voormalig Fed-voorzitter Ben Bernanke liet eveneens van zich horen. De Boeddha van het centrale bankieren, zoals Bernanke vanwege zijn oersaaie uitstraling en dito stemgeluid wordt genoemd, kwam zijn boek promoten, en bemoeide zich en passant met het beleid van zijn opvolgster Janet Yellen. Volgens Ben hoeft Janet geen haast te maken met het verhogen van de rente vanwege de lage inflatie. Boeddha Ben vond wel dat er meer bankjongens achter de tralies hadden moeten verdwijnen vanwege hun rol in de financiële crisis van 2008, in plaats van dat men hen de andere wang toekeerde.

Ter afsluiting nog het laatste liefdesnieuws. Bierbrouwer SABMiller heeft voor de derde keer op rij de avances van concurrent AB InBev afgewezen. De eigenaar van ons Grolsch-beugeltje laat zich niet zomaar dronken voeren en blijft ‘hard to get‘ spelen. Ik ga de kroeg in en blijf het ook proberen. Laten we hopen dat het flink gaat regenen, want in markttaal betekent dat zonneschijn. Een goed weekeinde.

Niets in bovenstaand bericht dient te worden beschouwd als een beleggingsadvies.