Spring naar de content

Buitenspel – Snoeihard van de pistes

Wat doet een topsporter eigenlijk op de momenten wanneer hij of zij niet bezig is met sporten? In deze rubriek worden sporters bevraagd naar hun leven buiten de sportwereld. Aflevering vijf is voor basketbalster Tanya Bröring (30). In deze tijd van het jaar begint het standaard te kriebelen bij haar, want het wintersportseizoen staat voor deur. Dat betekent: skiën.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Lennart Bloemhof

Het was al snel een onderwerp van gesprek als een van de twee zusjes Bröring iemand meebracht naar het ouderlijk huis. Hoe er tegen wintersport werd aangekeken, was dan de vraag. Als uit de reactie weinig enthousiasme bleek, dan was de start in ieder geval al stroef. Want wintersport, en dan met name skiën, kreeg Tanya Bröring met de paplepel ingegoten.

Verkocht
Als driejarig meisje stond ze voor het eerst op de latten. Een jaar later mocht ze voor het eerst alleen skiën. Meteen was Bröring verkocht. “Mijn ouders zijn ALO’ers, dus dat sportieve zat er al vroeg in”, zegt Bröring over haar vroege kennismaking met de skisport. Elk jaar ging het gezin op wintersport. Bij voorkeur twee keer: rond kerst en in het voorjaar. “Wij woonden al aan het strand. Zomervakanties waren daarom voor ons nooit zo spetterend. We keken echt uit naar de wintersport.” Dat gevoel bleef toen ze ouder werd. Bröring raakte verslaafd aan de snelheid die hoort bij het skiën en de wintersportbeleving in het algemeen. “Het is ook een beetje jeugdsentiment”, zegt Bröring.

Tanya Bröring.
Tanya Bröring.

Overal trokken de Brörings naartoe en er is bijna geen skigebied in de Alpen dat niet is aangedaan. De meeste reizen gingen naar het Oostenrijkse skigebied Neukirchen-Bramberg. Het liefst zat ze op de piste in het kielzog van haar vader, die “loeihard” naar beneden ging. Haar moeder had iets minder snelheid, maar bleef het langste op de piste hangen en skiede het netste.

Prikken in de diepe sneeuw
Door de jaren heen is Bröring er aardig goed in geworden. Off-piste, springen, slalommen langs bomen; het staat inmiddels allemaal wel op haar cv. “Allemaal enorm debiel achteraf natuurlijk”, zegt ze lachend. “Het was ook lang niet altijd leuk. Dan zaten we weer een tijd met skistokken te prikken in de diepe sneeuw, op zoek naar een ski nadat iemand net een boom kon ontwijken.”

Bröring bezit haar eigen ski’s en skikleding. “Dat is veel voordeliger als je vaak gaat”, legt ze uit. Alleen dat materiaal blijft de laatste jaren vaker in de kast dan haar lief is. Toen ze als profbasketbalster door Europa trok tot vorig jaar, was het contractueel verboden te gaan skiën vanwege het blessurerisico. Vorig jaar werd er een gevaarlijke, mediale nekhernia bij haar geconstateerd.

Voorzichtiger
Het kostte Bröring haar profcarrière en even dreigde ze zelfs helemaal te moeten stoppen met sporten. Ondertussen basketbalt ze weer in de Nederlandse competitie. Ze is wel voorzichtiger geworden. “Maar mijn ouders hebben net weer geboekt. Allebei werken ze inmiddels flexibel, dus ze gaan nu vier keer per jaar. Nu wil ik ook wel weer. Ik ga straks op vakantie naar mijn vriendin in Spanje, op anderhalf uur rijden van een skigebied. Ik heb nu al gezegd: daar gaan we wel even kijken.”

Of ze achteraf, gezien haar vroege kennismaking met de skisport, niet liever een skicarrière had nagestreefd? “Daar hebben mijn ouders het ook weleens over. Maar nee, de faciliteiten zijn er niet in Nederland en op een borstelbaan is het heel anders skiën. Misschien alleen als ik er had gewoond.”

Skigebied in het Oostenrijkse Fiss.
Skigebied in het Oostenrijkse Fiss.

Het maakt haar skiplezier er tegenwoordig niet minder om. Toch zijn zwarte pistes ook weer niet aan Bröring besteed. “Bijvoorbeeld in Frankrijk. Daar is het echt keihard werken, omdat de pistes daar zo steil zijn. Dan kom je badend in het zweet beneden en denk je: was dit nou zo leuk? Je kunt geen snelheid maken. Doe mij maar rode pistes. Die zijn ook best steil en je kunt hard.”

Bizar veel sneeuw
En dat het skivirus besmettelijk is in de familie Bröring blijkt uit de inmiddels skiënde zwager. Wie weet staat er in de toekomst nog wel een droomwintersport met de familie op het programma. “Want in Europa hebben we alles nu wel zo’n beetje gezien.” Wat die droombestemming is? “Aspen, Colorado. Het moet daar echt geweldig zijn, met bizar veel sneeuw.”