
De pijnlijke kanten – letterlijk en figuurlijk – van rugby
Voetbal is voor watjes, rugby is voor mannen. Heftige rucks, harde mauls, gevaarlijke tackles, pijnlijke scrums en mislukte swan dives; rugby is over het algemeen veel harder dan een sport als korfbal of snelwandelen. Desondanks blijft het een feestje om te bekijken, zij het met af en toe een rilling. Een overzicht van de pijnlijkste momenten.
In Engeland is het WK Rugby aan de gang. Uitgesmeerd over anderhalve maand wordt er gestreden om voor het wereldkampioenschap. Dit weekend spelen onder andere Australië tegen Wales, de Verenigde Staten tegen Japan en Frankrijk tegen Ierland. Het is een fysieke sport, dat moge duidelijk zijn. Laten we dat aantonen door wat termen uit de rugby te verduidelijken.
Tackle
Zo is er de tackle, een bekende term. Een tackle is toegestaan door de tegenstander bij de baldrager, mits gebruikmakend van armen en niet met het aanraken van hoofd of nek. Deze kan al behoorlijk pijnlijk zijn:

Hier liep een speler zelfs een whiplash op door een tackle:
Na de tackle gaat de strijd om de bal gewoon door. Boven de spelers op de grond vormt zich dan een stapel mannen, de ruck. De rugby’ers van beide teams komen bijeen om de bal af te pakken dan wel te behouden.

Vervolgens de maul, dat is wanneer een speler wordt tegengehouden maar niet tegen de grond wordt gewerkt. Zijn teamgenoten schieten hem te hulp.

Een scrum ziet er meestal ook wel hard uit. De scrum kan je zien als een geordende ruck. Bij een scrum gaan de teams in een voorover gebogen houding tegen elkaar induwen, een bouwwerk van sterke mannen is het gevolg:
Wales can win #AUSvWAL writes Jiffy, but they need at least parity at the scrum http://t.co/nz6bTMD4FV pic.twitter.com/9ROelool8k
— Telegraph Rugby (@TelegraphRugby) 9 oktober 2015
Tot slot de swan dive. Een mooie manier om de bal over de lijn te krijgen en een try te scoren. Ook dat kan wel eens misgaan. Mooie tradities Hoewel de sport aan de ene kant bekendstaat om het ruwe spel, is er ook veel respect en kent het mooie tradities. Zo voeren de All Blacks, het Nieuws-Zeelandse team, voor het begin van elke wedstrijd een haka uit. Tijdens het spel heeft de scheidsrechter, de ref, altijd gelijk en wordt hij met respect aangesproken. En wat te denken van de erehaag die de winnende ploeg maakt voor de verliezende ploeg na de wedstrijd.
world champions form guard of honour for the @unionargentina players before compliment is returned #RWC2015 http://t.co/Rdadx2NIa3 — Rugby World Cup (@rugbyworldcup) 20 september 2015
Nog even terug naar het meest pijnlijke moment uit het WK Rugby. Het was geen tackle, scrum of swan dive gone bad. Nee, het meest pijnlijke van dit WK was toch nog wel de uitschakeling van gastland Engeland afgelopen weekend.

Alle wedstrijden van het WK Rugby zijn te zien op RTL7, de finale is op zaterdag 31 oktober.