Spring naar de content

7 wereldwonderen van Nederlandse bodem

Toen de zeven wereldwonderen in de Oudheid werden vastgesteld, bestond ons land nog niet. Ook de opstellers van een 21ste-eeuwse lijst gingen voorbij aan de Amsterdamse grachtengordel, de Deltawerken en Flevoland. Ondertussen bouwen en baggeren we gestaag door, met opmerkelijk resultaat. Daarom hierbij zeven eigentijdse kandidaten uit eigen land, van diep onder de grond tot ver erboven.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: De Redactie

Parkeergarage Lammermarkt Leiden
Wonder: diepste parkeergarage van Nederland
Functie: ‘parkeeroplossing’ in hartje binnenstad
Voorstander: gemeente
Tegenstander: GroenLinks
Kosten: 40 miljoen euro
Oplevering: begin 2017

Er zijn grenzen aan hoe diep mensen hun auto willen parkeren. Ze worden bereikt in Leiden, waar de diepste parkeergarage van Nederland wordt gebouwd. Vanaf 2017 rijd je onder de Lammermarkt in een reuzenkurkentrekker naar parkeerdek -7. Anders dan je zou verwachten tref je er geen naargeestige toestand aan die doet denken aan moorden in Scandinavische films. Integendeel, de garage wordt een genot om in te parkeren. “Je krijgt het gevoel dat je in Leiden bent aangekomen, niet in zomaar een kelder,” zegt Chris de Vor, ‘programmamanager bereikbaarheid’ van de gemeente Leiden. Daglichtsimulatie en de royale hoogte geven een gevoel van ruimte; bij de op de wanden geprojecteerde geschiedenis van Leiden blijf je even staan, in plaats van dat je je naar adem happend naar boven haast.

De opdracht was een garage met 525 parkeerplaatsen op een klein oppervlak midden in de binnenstad, zegt Peter Gossink van aannemerscombinatie Dura Vermeer – Besix. Dicht bij de Lammermarkt staat een monumentale molen. Ze bedachten een cilinder van zestig meter doorsnee en 24 meter diep in de vorm van een efficiënte spiraal, waarin je al afdalend vanzelf het eerste vrije vak tegenkomt.

Zestigduizend kuub grond moest eruit, een laag van dertien meter klei en nog eens zoveel zand. Op 24 meter komt een vloer van een paar meter beton. De put is op diepte en staat vol water, duikers brengen onderin ankers voor de vloer aan. Er zitten grenzen aan ondergronds bouwen, en die moet je respecteren, zegt Gossink. Er is hem geen diepere parkeergarage elders in de wereld bekend.

De gemeenteraadsfractie van GroenLinks was tegen de garage. Volharden in het verzet heeft geen zin, zegt raadslid Walter van Peijpe. De put is uitgegraven, de garage komt er. Er komt ook nog een andere parkeergarage, aan de Garenmarkt. Samen kosten ze tachtig miljoen euro. De Leidenaren gaan er decennia aan meebetalen. Het was niet nodig: het was aangetoond dat er geen tekort was aan parkeerplaatsen.

Maar goed, GroenLinks, als je toch ergens met die auto’s heen moet, dan toch het liefst onder de grond? Dat is zo, zegt Van Peijpe. “Laten we eerlijk zijn, als het ding er ligt is het fantastisch.”

Foto: Fotografie Mike van Bemmelen

Zes Nederlandse wereldwonderen treft u aan in het gehele artikel, hier te lezen op Blendle. U kunt hier het hele tijdschrift inzien, of hier een voordelig (proef)abonnement afsluiten.