Spring naar de content

Vier problemen waar werkende vrouwen tegenaan lopen

In Hollywood is sinds kort een revolte gaande tegen de scheve inkomensverdeling van mannen en vrouwen. Deze week nog beklaagde actrice Jennifer Lawrence zich in een essay over de inkomenskloof. Tegelijkertijd publiceerde de Thomson Reuters Foundation in samenwerking met de Rockefeller Foundation de resultaten van een onderzoek gehouden in 19 landen in de G20. Op de poll reageerden 9500 respondenten, en deze vrouwen werden bevraagd over hun ervaringen op de werkvloer. Opvallend maar niet verrassend: millennials zijn positiever over hun kansen dan oudere vrouwen.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Rowie van der Vliet

De vier grootste problemen waar werkende vrouwen in G20-landen tegenaan lopen zijn: verhouding privé en werk, inkomensverschillen, ongewenste intimiteiten en minder baankansen.

Privé
Niet inkomensverschillen ten opzichte van hun mannelijke collega’s, maar de verhouding tussen werk en het regelen van privézaken werd aangewezen als grootste obstakel door de respondenten. Vrouwen in Aziatische G20-landen (China, India, Indonesië, Japan, Rusland, Saoedi-Arabië, Turkije en Zuid-Korea) gaven aan moeite te hebben met het vinden van een balans tussen hun werkzame en privéleven, blijkt uit het onderzoek. Vooral de Russen zijn bezorgd over dit thema, liefst 60 procent van de respondenten.

Kinderen
Jonge vrouwen, uit de generatie Y, voelen die druk minder. Een constatering uit de bevragingen is dat (veelal jonge) vrouwen het nemen van kinderen niet altijd hinderlijk vinden voor hun baan. Ook hebben zij er meestal meer vertrouwen in dat ze evenveel betaald worden als hun mannelijke collega’s en dat er genoeg mogelijkheden zijn om te netwerken. Dat millennials zich minder zorgen maken om een evenredig loon is terug te zien in andere cijfers. Onderzoek van de American Association of University Women toont aan dat vrouwen uit G20-landen tot hun 35ste zo’n 10 procent minder dan mannen verdienen.

Kansen
Naast de balans tussen werk en privé ervaren veel van de respondenten ook het gevoel dat zij een kleinere kans hebben om aan een baan te komen dan mannen. Turkse en Indische vrouwen zien dit zelfs niet als zo’n probleem, zo blijkt uit de ondervragingen. Dat terwijl het er in deze G20-landen, samen met Saoedi-Arabië, juist het slechtst aan toe gaat. Hier worden vrouwen minder betaald, is het door het stigma lastig om privé en werk te combineren en liggen er minder baankansen als vrouw zijnde.

In India is er wel een lichtpuntje. Na een grootschalig seksschandaal uit 2012 zijn vrouwen eerder bereid om ongewenste intimiteiten aan te kaarten. Denkt u hierbij aan scheldpartijen, maar ook pesten, intimideren en seksueel misbruik. Door campagnes waar zelfs Bollywoodsterren aan meewerken is er in India steeds meer aandacht om het probleem tegen te gaan op de werkvloer.

Zal Jennifer Lawrence ook een campagne opzetten om te zorgen dat vrouwen evenveel betaald worden als mannen? Sinds de befaamde Sony-hack is ze erachter gekomen hoeveel dollars zij misloopt ten opzichte van haar mannelijke tegenspelers en geeft de schuld vooral aan zichzelf. Zij liet in ieder geval weten niet langer aardig gevonden te willen worden en meer haar best zal doen om te blijven strijden voor een hoger salaris.

Onderwerpen