Spring naar de content

Belastingafspraken zijn er blijkbaar om genegeerd te worden

Aanhangers van complottheorieën roepen vaak dat grote multinationals stiekem de wereld besturen. Feit is dat de grote corporates regels naar hun hand weten te zetten, maar het systeem werkt ook op kleinere schaal: wanneer een fabriek in een stad of dorp dreigt te verdwijnen blijkt vaak dat er lucratieve regelingen met de gemeente mogelijk zijn, met als doel de werkgelegenheid te waarborgen.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Edwin van Sas

Multinationals trekken op hun beurt politici aan om ze te besturen – altijd handig zo’n netwerk – en treffen lucratieve regelingen met betrekking tot belastingontwijking (ontduiking, zo u wil). Dat is al langer bekend, maar de details van zo’n deal van de Nederlandse Belastingdienst met Starbucks leggen pijnlijk bloot hoe onverbloemd dit vaak gaat. Geen belastingontwijking, maar illegale staatssteun aan de koffieketen, oordeelt de EU-Commissie.

Vanochtend opent de Volkskrant met het nieuws dat de Belastingdienst geen idee heeft hoeveel belastingafspraken er zijn gemaakt met Nederlandse bedrijven en hoeveel geld daarmee is gemoeid. Deze zogenoemde rulings worden door inspecteurs gemaakt – soms zelfs op initiatief van de dienst zelf. Ook als het over vele miljoenen euro’s gaat blijkt men er geen overzicht van bij te houden.

Die inspecteurs moeten zich aan de wet houden, haast de Belastingdienst zich te zeggen, maar het wijst een WOB-verzoek van de krant hieromtrent af. En blijkbaar verschillen de dienst en de commissie van mening over wat staatssteun is en wat binnen de wet valt. Sinds een jaar of tien wil de Belastingdienst bovendien uit kunnen gaan van vertrouwen in een belastingplichtig bedrijf. De dienst heeft met circa 2.000 grote bedrijven en 110 duizend mkb-bedrijven een deal gemaakt die volgens het VK-artikel hier op neerkomt: geef een overzicht van uw activiteiten en ik vertrouw daarop totdat u mijn vertrouwen beschaamt. De dienst noemt het ‘uniek in de wereld’, wie aan het Volkswagen-schandaal denkt begrijpt waarom.

Volgens de fiscus kan overigens ‘elk bedrijf afspraken maken met de Belastingdienst over allerlei zaken die te maken hebben met toepassing van de belastingregels’. De aluhoedjes die pretenderen dat louter multinationals worden voorgetrokken hebben dus ongelijk.

Hup, collega-zzp’ers, ga ook eens dat gesprek aan met uw inspecteur over de toepassing van belastingregels. Daar zijn ze (blijkbaar) voor!