Spring naar de content

Roy Meyer: de dansende judoka

Wat doet een topsporter eigenlijk op de momenten wanneer hij of zij niet bezig is met sporten? In deze rubriek worden sporters bevraagd naar hun leven buiten de sportwereld. In aflevering zeven: judoka Roy Meyer (24). Meyer ruilt de tatami in zijn vrije tijd graag in voor de dansvloer.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Lennart Bloemhof

Als klein jongetje functioneerde Roy Meyer naar eigen zeggen goed onder aandacht. Hij ontdekte al snel dat dansen een goede manier was om in de schijnwerpers te staan. “Ik kon al aardig vroeg de split. Dat vonden mijn vrienden wel grappig”, zegt hij. “Zo is het een beetje begonnen. Ik leerde mezelf steeds meer dingen.”

Roy Meyer.
Roy Meyer.

Maar het was niet alleen graag willen uitblinken voor groepen mensen dat hem naar de dansvloer trok. Het waren ook zijn wortels. “Ik ben half Antilliaans”, legt de judoka uit. “Dansen is een belangrijk onderdeel van de Antilliaanse cultuur. Als jongetje zag ik mijn vader regelmatig de salsa in zijn eentje dansen. Dan neem je dat over. Als ik een gaaf dansje zag, wilde ik dat nadoen.” En dus leerde de jonge Meyer zichzelf na de split onder meer de spagaat en stortte hij zich op breakdancen. Hij beheerste al vroeg onder meer de zogeheten windmill. Opgeteld stond hij vele uren voor de spiegel om een dansje te oefenen dat hij bijvoorbeeld zag tijdens het uitgaan.

Everybody Dance Now
Als er ergens gedanst kan worden, is Meyer niet te missen op de dansvloer. Behalve als zijn vriendin mee is, zegt hij lachend. Dan blijft hij liever anoniem in een hoek. Meyer heeft namelijk een relatie met een professioneel hiphopdanseres. “En zij is veel beter dan ik”, zegt hij. Zijn vriendin deed vorig jaar mee aan dansprogramma Everybody Dance Now. Meyer was in een aflevering zelfs haar danspartner.

“Dat vond ik echt heel leuk om te doen. Het hele proces meemaken aan de zijlijn was ook tof. Na de uitzending heb ik meteen voorgesteld om voor volgend seizoen auditie te doen. Ik heb zelfs nog even de robot gedaan. Ze gingen daar jammer genoeg niet echt op in.”

Salsalessen
Meyer is een judoka die uitkomt in de klasse boven 100 kilo, oftewel de zwaarste klasse. Zijn lichaam lijkt door Michelangelo te zijn gebeeldhouwd – een blok spieren met armen als staalkabels. Meyer weegt zo’n 118 kilo en heeft op het oog niet het perfecte danspostuur. Maar niets is minder waar, verzekert hij. Sterker: er zit behoorlijk wat overlapping tussen zijn sport, judo, en dansen. “Het is niet voor niets dat topjudoka’s als Edith Bosch en Elisabeth Willeboordse salsalessen hebben gehad om wat soepeler te worden. Judo is een gevoelsspel. Je moet vanuit je heupen dingen kunnen doen. Het ligt dicht bij elkaar.”

Meyer (links) in actie op de WK judo in 2014.
Meyer (links) in actie op het WK judo in 2014.

Die soepelheid had Meyer dus al van nature dankzij zijn danshobby. Of hij thuis ook veel danst met zijn vriendin? “Absoluut. We hebben vaak een muziekje aan. Als we dan een goede beat horen, zijn we plots stil en kijken we elkaar aan. Daarna beginnen we automatisch te dansen. Dansen is dan echt een soort communiceren met elkaar, zonder te praten. Zo zie ik het.”

Het liefst danst hij de robot, of doet hij aan crip walking. “Dat is met mijn voeten ritmisch over elkaar bewegen. Maar een beetje hiphop vind ik ook leuk. Ik hou echt van een mengelmoes aan dansstijlen.”

Wave
Vorig week zondag won Meyer brons bij het grandslamtoernooi in Parijs. Nadat hij de Tunesiër Faicel Jaballah op straffen had verslagen, rende hij naar de zijkant van de mat – naar zijn coach – en hield hij even halt om een zogenoemde wave te doen. Alsof er een golf vanuit zijn linkerhand door zijn armen naar zijn rechterhand trok. Die wave had Meyer van zijn vriendin geleerd (in de video in deze link vanaf 4:30 min). “Hij ging al veel beter dan eerder”, zegt Meyer over zijn spontane overwinningsdansje. “Er is alleen nog wel wat te verbeteren.” Hij kan nog veel leren van zijn vriendin, die het dansje vanaf de tribune in Parijs zag. En Meyer is een enthousiaste leerling.

De judoka heeft ook nog steeds de wens om mee te doen aan een dansprogramma. “Bijvoorbeeld Sterren Dansen op het IJs. Ik zou me als eerste opgeven. En ik zal denk ik ook winnen.” Maar eerst gaat het vizier op die andere prijs: goud in Rio.

Onderwerpen