Spring naar de content

All Blacks en Wallabies gaan het uitvechten in finale WK Rugby

Eigenlijk is het geen verrassing, dat Nieuw-Zeeland en Australië elkaar treffen in de finale van het WK Rugby, maar het leverde wederom prachtige sport op. De All Blacks moesten diep gaan om Zuid-Afrika te verslaan. Australië won in een mooie wedstrijd van Argentinië.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Rick Stet

Titelhouder Nieuw-Zeeland was met 20-18 te sterk voor Zuid-Afrika, maar dat had de nodige voeten in de aarde. Bij rust leidden de Springbokken nog met 12-7. Voor de All Blacks scoorden Jerome Kaino en Beauden Barrett een try. Dan Carter schoot tien punten bij elkaar, waarvan drie dankzij een prachtige dropgoal. Namens Zuid-Afrika schoot Handre Pollard vijf penalties raak (vijftien punten). Pat Lambie was als laatste trefzeker en zorgde met zijn succesvolle trap voor een enerverende slotfase, waarin de All Blacks met man en macht overeind bleven.

Voor Nieuw-Zeeland was het de 53e zege op Zuid-Afrika in 91 onderlinge testduels. Voor de All Blacks was het tevens de dertiende opeenvolgende overwinning op de wereldtitelstrijd. Daarmee zijn zij recordhouder.

Wallabies
Het Australisch vijftiental was zondag in Londen beter dan Argentinië: 29-15. De Zuid-Amerikanen verkleinden na een stand van 19-9 bij rust de achterstand in de tweede helft even tot zeven punten (22-15), maar kregen geen uitzicht op een stunt.

Adam Ashley-Cooper was de grote man bij de Wallabies met drie tries. Hij is de eerste Australiër met twee WK-hattricks op zijn naam. In 2011 drukte hij de bal in het duel met de Verenigde Staten ook drie keer voorbij de achterlijn op de grond.

Vier finales
Het is de eerste keer dat de twee grootmachten tegenover elkaar staan in de finale van een WK. Nieuw-Zeeland kan als eerste land de wereldtitel prolongeren. De All Blacks pakten eerder WK-goud in 1987 en 2011. Ze staan voor de vierde keer in de eindstrijd. Voor de Australiërs is het eveneens de vierde finale. Na winst in 1991 en 1999, verloren de Wallabies in 2003 hun laatste eindstrijd van Engeland.

De finale van het WK Rugby wordt zaterdag 31 oktober gespeeld in Twickenham, Londen. De wedstrijd is live te volgen op RTL 7.