Spring naar de content

Theo Hiddema haalt uit naar Diederik Samsom: ‘Het is net Mussolini’

Advocaat Theo Hiddema haalt in het televisieprogramma Business Class flink uit naar Diederik Samsom.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Nick Muller

De flamboyante strafpleiter wijst op een afgelopen zaterdag verschenen interview met de PvdA-voorman in de Volkskrant. Daarin zegt Samsom dat hij ‘minder hete hoofden’ wil zien in het vluchtelingendebat en Nederland vluchtelingen moet – en kan – opvangen. “We kunnen dit aan.”

Hiddema noemt het interview, dat groot op de voorpagina staat uitgemeten, ‘een deerniswekkend propaganda-artikel.’ Met de nodige ironie analyseert hij het portret van Samsom dat groot op de voorpagina van de krant prijkt. “Kijk eens naar die kaaklijn: wilskrachtig. Vastberaden mond. En de oogopslag: visionair, naar boven gericht. Het is Mussolini in zijn beste dagen.”

Hij vervolgt zijn ontleding: “En dan die kop: ‘Wir schaffen das.’ Daar is Angela Merkel mee begonnen, maar daar heeft ze nu spijt van als haren op haar hoofd. In Duitsland zijn burgemeesters woedend op Merkel, want die zitten nu in hun maag met de vluchtelingen. Daar gaan ze nu al voorzichtig proberen op met binnenlandse grensbewaking de boel een beetje te beredderen, want de toestroom is volstrekt onvoorspelbaar en onbeheersbaar. En dan zegt Samsom, de Redder des Vaderlands: Wir schaffen das. Als je hem zo hoort en ziet denk je: de redding is nabij. Maar lees je het artikel, dan is het onbenul verpakt in schijnzekerheid. Want hij gaat iets schaffen terwijl hij helemaal niet weet wat er te schaffen valt.”

Bekijk het interview met Theo Hiddema in Business Class hier terug. (Vanaf 35 minuten.)