Spring naar de content

Overzicht: de beste achtervolgingsscènes van James Bond

Maandagavond ging de nieuwe Bondfilm in première in Groot-Brittannië. Vanaf donderdag draait Spectre in onze bioscopen. De Britse pers is lyrisch, en ook in Nederland zijn de eerste positieve geluiden hoorbaar. Een vaste rubriek, naast mooie vrouwen, nog mooiere auto’s en alcohol, zijn de vaak bloedstollende achtervolgingsscènes. In aanloop naar Spectre – waarin Mexico-Stad het decor zal zijn voor een naar verluidt bombastische opening – blikken we terug op de meeste spectaculaire Bond-achtervolgingen.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Jesse Voorn

Al ruim vijftig jaar is James Bond een graag geziene figuur op het witte doek. In 1962 werd Dr. No, de eerste Bondfilm, uitgebracht. Spectre, de 24e film alweer, werd net als zijn voorloper Skyfall geregisseerd door Sam Mendes.

Iedere Bondfilm kent wel een duizelingwekkende achtervolgingsscène, meestal wel meer dan een. En daarbij komt vaak het nodige materieel bij kijken. Auto’s, tanks, helikopters, speedboten, waterscooters – noem een voertuig en het verscheen in een Bondfilm.

De chase sequence werd al in de jaren zestig een vast onderdeel van de Bondformule, en tegenwoordig verschijnt hij vaak nog voor de voortiteling begint te rollen. We moeten nog even wachten op die van Spectre, maar de voorpret begint hier vast met de beste chase scenes uit ruim vijftig jaar James Bond.

Dr. No (1962)

Thunderball (1965)

The Spy Who Loved Me (1977)

Casino Royale (2006)

On Her Majesty’s Secret Service (1969)

Quantum of Solace (2008)

Goldfinger (1964)

For Your Eyes Only (1981)

The Man with the Golden Gun (1974)

You Only Live Twice (1967)

Die Another Day (2002)