Spring naar de content

Hypocriet of inspirerend? Quentin Tarantino protesteert tegen geweld

Je hoeft geen grootconsument van Tarantinofilms te zien om te weten dat de regisseur het gebruik van geweld op zijn zachtst gezegd niet schuwt. Een Tarantino zonder geweld en opspattend bloed is ondenkbaar. Desondanks liep Tarantino onlangs in New York mee in een protestmars tegen politiegeweld. Dat schoot bij de New Yorkse politie in het verkeerde keelgat.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Jesse Voorn

Pulp Fiction, Reservoir Dogs, Django Unchained, Kill Bill – in de klassiekers van regisseur Quentin Tarantino zou hij geweld verheerlijken en nul komma nul waardering tonen voor de politie. Althans, dat zegt Patrick J. Lynch van de Patrolmen’s Benevolent Association (PBA), de grootste politievakbond van New York. De vakbond heeft de inwoners van de Big Apple daarom opgeroepen niet langer naar films van Tarantino te gaan.

Die oproep tot boycot komt echter niet zomaar uit de lucht vallen. De cineast liep zaterdag mee in een protest tegen politiegeweld. Daar nam hij ook even het woord en noemde hij agenten onder meer moordenaars. “Ik ben een mens met een geweten,” vertelde Tarantino op de bijeenkomst. “En als je denkt dat er moord plaatsvinden, dan moet je daar in opstand tegen komen. Ik ben hier om te zeggen dat ik aan de kant van de vermoorden sta.”

De voorzitter van de politievakbond is niet verbaasd. “Het is geen verrassing dat iemand die leeft van misdaad en het verheerlijken van geweld, ook de politie haat,” aldus Lynch. “De politieagenten die Quentin Tarantino bestempelt als ‘moordenaars’ leven niet in een van zijn verderfelijke filmfantastieën, ze riskeren soms hun leven om gemeenschappen te beschermen tegen echte misdaad en chaos,” zegt Lynch. Volgens de agent is Tarantino een ‘boodschapper van ontaarding’ en weerspiegelen zijn films vaak een negatieve houding ten opzichte van de handhavers van de wet.

Dat de regisseur geweld esthetiseert, wil niet zeggen dat hij er voorstander is. Integendeel. Tarantino werd twee jaar geleden woedend nadat Channel 4-presentator Krishnan Guru-Murthy de link legde tussen geweld in zijn films en criminaliteit. Een gevoelige snaar, bleek.

Van Quentin Tarantino begin 2016 een nieuwe film: The Hateful Eight, een western die naar verluidt weer erg gewelddadig zal zijn.